KLJUČ U PUNJENJU PRORAČUNA

Josipović ne vidi izlazak iz krize za godinu dana

  • Autor: Hina / tportal
  • Zadnja izmjena 28.08.2010 16:08
  • Objavljeno 28.08.2010 u 16:08
PXL_100828_507

PXL_100828_507

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u Kanfanaru prilikom posjeta Adris grupi u izjavi za novinare ponovio svoju ocjenu da je rebalans proračuna posljedica lošeg gospodarskog stanja i nemogućnosti da se financiraju javne potrebe, a smatra da će za izlazak iz krize trebati i više od jedne godine

'Jedna od mogućnosti je drastično rezanje, to se često sugerira, no ipak mislim da je ključ u punjenju proračuna. Kresanje plaća i mirovina je nešto što bi ozbiljno pogodilo stabilnost države i drago mi je da se to nije dogodilo, dok s druge strane oni prigovori koji idu na razvojni aspekt proračuna naravno da stoje i dijelim taj stav s kritičarima', kazao je Josipović komentirajući na zahtjev novinara ocjenu Svjetske banke po kojoj rebalans proračuna 'nije u nastojanjima s ostalim europskim zemljama po pitanju izlaska iz krize'.

'Proračun je tu, radit će se i novi proračun. Volio bih da se uz proračun vodi briga o razvoju proizvodnje i o investicijama jer ako tu uspijemo te ako otvorimo nove pogone i poslove, kako u zemlji tako i u inozemstvu, onda će se i proračun lakše puniti', naglasio je Josipović.

Na pitanje je li realno očekivati izlazak iz krize već iduće godine, predsjednik Josipović je kazao da će 'nam trebati puno napora', izrazivši pritom mišljenje da će Hrvatskoj za izlazak iz krize trebati i duže od jedne godine.

'Cijela moja generacija stalno živi u nekoj krizi, većoj ili manjoj, no ono što se ne bi smjelo dogoditi je da naše društvo bude rezistentno na krizu u smislu da nemamo tu osjetljivost kako je potrebno drastično promijeniti neke naše navike', kazao je Josipović, dodavši da je odgovornost prema poslu, posebno u državnoj administraciji, jedan od važnih aspekata izlaska iz krize.

Na pitanje kada će oduzeti generalske činove Glavašu, Norcu i Zagorcu, Josipović je odgovorio da će to učiniti vrlo brzo.

'Čin se može oduzeti ako ga netko ima. Dakle, treba najprije provjeriti tko ima taj čin. Ne radi se tu o imenima, već o tome hoćemo li ili nećemo primjenjivati zakone ove zemlje bez obzira na to o kome se radilo. Ako u zakonu piše da će se čin oduzeti za ta djela, odnosno za kaznu zatvora veću od tri godine, onda to mora učiniti svatko tko sjedi u Uredu predsjednika, ne radi imena, već radi vladavine prava', rekao je hrvatski predsjednik. Dodao je da nije u nadležnosti predsjednika države hoće li oni nastaviti primati mirovine, nego je 'stvar mirovinskog sustava kako će to tretirati'.

'Nije to moj posao. Meni zakon nalaže da oduzmem odličja i činove i to ću učiniti', poručio je predsjednik Josipović.

Zamoljen da komentira medijske napise o tome kako su neki političari koristili vojni brod u privatne svrhe tijekom ljetovanja, Josipović je kazao da on to nije odobrio, nego je to bio upit iz kazališta Ulysses - mogu li oni i gosti teatra posjetiti Vangu.

'To sam, naravno, odobrio, a brod je korišten temeljem ugovora. Tko je bio na brodu, ne znam, jer ne pitam nikoga za političku pripadnost', zaključio je predsjednik Josipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi