DOVEO DRŽAVNOST U PITANJE

Josipović: Nama su tenkovi bili pod prozorom, Jović je krivo usporedio

03.10.2014 u 20:16

Bionic
Reading

Gostujući u Javnoj stvari HRT-a, predsjednik Ivo Josipović ponovio je kako je smijenio svog savjetnika Dejana Jovića jer se ne slaže s tezom koju je iznio te kako je usporedba sa škotskim referendumom neumjesna, jer su nama tenkovi bili pod prozorom

'Ja kao predsjednik ne želim dovoditi temelje hrvatske državnosti u pitanje. On je korektno radio svoj posao, ja sam različitosti uvažavao, one nisu utjecaje na bit. Ured predsjednika nije akademija, svi koji rade moraju biti u funkciji politike predsjednika, ovo je daleko od moje politike. Nije dobro da savjetnik nameće teme kojima raspravlja javnost', kazao je za HTV.

Upitan o statusu Saše Perkovića, predsjednik je rekao kako je on njegov suradnik i da je uvijek bio protiv toga da djeca nose teret svojih očeva.


Na pitanje podupire li smjer vladanja vladajuće koalicije, Josipović je rekao kako mu je politika lijevog centra bliska, međutim izrazio je nezadovoljstvo rezultatima napora koje poduzima u rješavanju gospodarskih problema. 'Time nije zadovoljna ni sama Vlada pa do kraja mandata očekujem da će povući odlučnije poteze', naglasio je Josipović.

Govoreći o ustavnim promjenama na čijoj pripremi radi, predsjednik je rekao kako je regionalizacija ključan projekt. Usprkos tome što Hrvatska ima puno općina i županija, snažno je centralizirana zemlja i to treba promijeniti.

Za ustavne promjene ne traži potporu ni vladajućih ni oporbe, one će ići u redovitu proceduru - predložit će ih Saboru, a potom misli ići i na referendum. Na molbu da komentira nedavnu izjavu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kako se strukturama širi demonov zadah, Josipović kaže da se s Bozanićem slaže te kako se kardinal poetski izrazio.

'Ne bih dramatizirao, ništa novo nismo čuli, ovo ja malo drukčija retorika, znamo da smo u ozbiljnoj krizi. On je u pravu. Kriza je zahvatila opću društvenu klimu. Ja zagovaram filozofiju isticanja onog što je dobro i optimizam', komentirao je predsjednik. Na pitanje ima li i on svoj udio u lošoj društvenoj klimi u Hrvatskoj, kaže: 'Svatko ima svoju ulogu, svatko od nas može bolje raditi', poručio je.