PULS JAVNOSTI

Josipović nadmoćno osvaja penzionere

  • Autor: Helena Puljiz
  • Zadnja izmjena 18.11.2009 07:42
  • Objavljeno 18.11.2009 u 07:20
predsjednički kandidati rejting josipović bandić vidošević hebrang pusić primorac

predsjednički kandidati rejting josipović bandić vidošević hebrang pusić primorac

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Hrvoje Sommer

Predsjednički kandidat Ivo Josipović i dalje ima dvostruku prednost u anketnoj popularnosti nad ostalim kandidatima, ali mu omiljenost, u odnosu na istraživanje od prije mjesec dana, stagnira dok blago (po 2 posto) raste podrška kandidatima desnog centra Nadanu Vidoševiću, Milanu Bandiću i Andriji Hebrangu

Josipović osvaja 28,1 posto podrške, Bandić 15,8 posto, Vidošević 14,4 posto, a Hebrang 12,2 posto kod birača u domovini. Sudeći prema rezultatima istraživanja, koje je PULS proveo za tportal, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 937 ispitanika, interes građana za predsjedničke izbore uistinu je veliki - više od 80 posto ih kaže da će sigurno ili vjerojatno 27. prosinca izići na birališta.

Penzioneri odlučuju o pobjedi

Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Koga će birati umirovljenici?

Umirovljenici su na svim dosadašnjim izborima bili najbrojniji glasači i njihovi glasovi su odlučivali o pobjedniku, a u ovom trenutku njihovu naklonost uvjerljivo (39 posto) osvaja Ivo Josipović. Manji broj umirovljenika podržava i Andriju Hebranga (17 posto) ili Nadana Vidoševića (11 posto), ali su zato, za sada, šanse Milana Bandića kod te populacije minimalne (samo 6 posto poklonika).

Žene ne vole Bandića, ali ga vole muškarci

I žene i muškarci podjednako navijaju za Josipovića (29 posto), ali im se stavovi dijele kod trojice kandidata – Bandića, Vidoševića i Hebranga, koji bi se s kandidatom SDP-a trebali boriti za drugi krug. Žene su sklonije Vidoševiću (14 posto) nego Hebrangu (12 posto) i Bandiću (11 posto), ali zato je kod 'jačeg spola' Bandić (21 posto) sve bliži Josipoviću, a ni Vidošević im nije mrzak.

Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Hrvoje Sommer

Kliknite za uvećanje - rejting po regijama

Uvjerljivo najpopularniji kandidat kod glasača do 30 godina je Bandić (30 posto), a Josipović je drugi s podrškom od 16 posto. Kod populacije stare između 30 i 40 godina vodi Nadan Vidošević (21 posto), slijedi ga u stopu Josipović (20 posto), ali i Bandić s 19 posto potpore.

Menadžment i uz Josipovića, kućanice uz Bandića

Ispitanici stari između 45 i 60 godina skloni su Josipoviću (33 posto) i Vidoševiću (16 posto). Apsolutni ljubimac starijih osoba (iznad 60 godina) je Ivo Josipović.

Josipović uživa gotovo podjednaku potporu svih obrazovnih skupina, a Bandića i Hebranga od Vidoševića vole više samo osobe s osnovnom školom. Službeni kandidat SDP-a osvaja menadžment (26 posto), službenike (30 posto), radnike (22 posto) i umirovljenike (39 posto). Kućanice (34 posto) i studenti (32 posto) više, međutim, vole Bandića.

Službenici i radnici skloni i Vidoševiću

Vesna Pusić prelazi 10 posto samo kod slobodnih profesija (17 posto podrške) i osoba do 30 godina te kod onih s višom školom i fakultetom (10 posto). Hebrang osobni najbolji rezultat (17 posto) postiže kod umirovljenika. Vidošević dobro stoji kod službenika (25 posto) i radnika (20 posto), uglavnom osoba starih između 30 i 44 godine. Dragan Primorac značajniju podršku osvaja samo kod radnika (8 posto).

Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Tko će voditi Hrvatsku u EU?

Nezaposleni podjednako podržavaju Josipovića i Bandića (po 20 posto), ali drag im je i Vidošević (17 posto). Najviše je neodlučnih među osobama s osnovnom školom (16 posto), odnosno kućanicama (15 posto) i osobama s najnižim mjesečnim primanjima (do 3.000 kuna). 

Za Josipovića i sirotinja i imućni

Oni s najvišim primanjima (više od 8.100 kuna) preferiraju Josipovića (29 posto), skloni su i Vidoševiću (21 posto), a 17 posto bi ih rado vidjelo Bandića na Pantovčaku. Josipović (29 posto) i Vidošević (20 posto) najdraži su i onima s najnižim primanjima, a ta skupina skoro jednaku podršku daje Hebrangu (12 posto) i Bandiću (13 posto).

Najveći broj potencijalnih glasača u skupinama s  primanjima od 3.001 do 5.000 kuna (36 posto) glasao bi za Josipovića, kod njih prolazi i Bandić (14 posto) te Vidošević  (12 posto). U skupini s mjesečnim primanjima od 5.000 do 8.000 kuna opet najbolje prolazi Josipović (26 posto), zatim Vidošević (19 posto), a Hebrang (17 posto) im je draži od Bandića (12 posto). 

Samo 11 posto ispitanika sigurno ili vjerojatno neće izići na izbore.

Ilustracija: Hrvoje Sommer / tportal

Ilustracija: Hrvoje Sommer / tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Hrvoje Sommer

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!