HOĆE LI SE SRESTI?

Josipović ide Sanaderu na Columbiju

19.09.2010 u 19:00

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović sljedeći tjedan provest će na 65. godišnjem zasjedanju UN-a u New Yorku, a najavljen je i kao predavač na sveučilištu Columbia na kojem je bivši premijer Sanader nedavno dobio posao

Predsjednik Ivo Josipović govorit će prvog dana Samita UN-a o milenijskim razvojnim ciljevima, koji je sazvao glavni tajnik UN-a Ban-Ki-moon pet godina uoči roka za ostvarenje tih ciljeva koji uključuju borbu protiv siromaštva, gladi i bolesti - priopćili su iz Odnosa s javnošću Ureda predsjednika.

Krajem tjedna predsjednik Josipović će održati predavanje na sveučilištu Columbia na temu 'Pravosuđe u tranziciji - hrvatski i međunarodni odgovor na ratne zločine'.

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader nedavno je imenovan profesorom na sveučilištu Columbia, a zbog odsustva iz zemlje nije dobio ni poziv na svjedočenje na Istražnom povjerenstvu za Inu u Hrvatskom saboru.

Pitamo se hoće li ga predsjednik Josipović uspjeti nagovoriti da 12. listopada, kada je zakazana nova sjednica Povjerenstva, dođe u Hrvatsku i objasni građanima kojima je donedavno bio premijer tko je odgovoran za MOL-ovu prevlast nad Inom.

Josipović je na godišnjem zasjedanju UN-a pozvan i na tradicionalnu svečanu večeru koju priređuje američki predsjednik Barack Obama i prijem koji priređuje njemačka kancelarka Angela Merkel

Josipović će se tijekom posjeta New Yorku sastati i s predstavnicima židovske organizacije B'nai B'rith, s kojom će, kako se očekuje, razgovarati o stanju na Bliskom istoku i drugim važnim temama. Na marginama Opće skupštine održat će se i niz bilateralnih sastanaka te će se tako, između ostalih, sastati s predsjednicima Turske, Češke, Finske, Turkmenistana, Gruzije, Čilea, Kostarike, Kuvajta i Cipra

'POZVAT ĆU OBAMU U POSJET'

Boravak u SAD-u hrvatski će predsjednik završiti u Los Angelesu gdje će biti nazočan otvaranju izložbe o hrvatskim Pravednicima među narodima, a susrest će se i s predstavnicima Američko-židovskog odbora te hrvatskim iseljenicima.

U intervjuu za Novu TV Josipović je najavio da će u Americi, premijerka Kosor i on, pozvati predsjednika Baracka Obamu da dođe u posjet Hrvatskoj.

Josipović je također rekao da će u SAD-u nastojati dokazati da Hrvatska redovito izvršava svoje obveze prema NATO-u i da je Hrvatska pred vratima Europe.

'Neće mi biti neugodno pričati ni o problemu korupcije. Reći ću da provodimo politiku nulte tolerancije, da počinju postupci protiv visokih državnih dužnosnika i da očekujem da će Hrvatska pobijediti u borbi protiv korupcije', rekao je Josipović.