SUSRET DVAJU PREDSJEDNIKA

Josipović i Tuerk prijateljski u Istri

06.07.2010 u 18:42

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se u utorak poslijepodne u Buzetu sa slovenskim predsjednikom Danilom Turkom tijekom susreta gospodarstvenika s obje strane granice u organizaciji Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva

Bio je to prvi susret Josipovića i Turka nakon slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu. Predsjednik Josipović tom je prigodom ustvrdio kako upravo ovaj susret u Istri govori o novom uzletu slovensko-hrvatskih odnosa s time da je, kako je rekao 'veliki impuls napretku tih odnosa dao referendum koji je potvrdio arbitražni sporazum'.

'U ovoj globalnoj gospodarskoj krizi, gospodarska je suradnja od iznimne važnosti i ona je doista intenzivna. Upravo iz tog razloga smatram kako su naši odnosi u novom uzletu te da možemo govoriti o jednom partnerstvu koje će imati dobar utjecaj i na Hrvatsku i na Sloveniju ali i na Europsku uniju' - naglasio je Josipović.

Dodao je kako će uskoro i Hrvatska i Slovenija kao članice Europske unije kvalitetno surađivati i u sklopu te zajednice europskih naroda štiteći interese dviju zemalja, građana i ovoga dijela svijeta.

Po njegovim riječima, arbitražni sporazum koji je prihvaćen i potvrđen na slovenskom referendumu, odličan je primjer kako dvije susjedne i prijateljske zemlje mogu i osjetljiva pitanja rješavati na dobrobit jedne i druge strane.

'Siguran sam da je to primjer kojega će se mnogi sjetiti kad budu rješavali međudržavne probleme' - kazao je Josipović izrazivši uvjerenost kako će se i preostali otvoreni problemi riješiti u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Hrvatska i Slovenija, rekao je, imaju što reći u Europskoj uniji ali imaju puno zajedničkoga za ostvariti u toj velikoj zajednici s time da će pritom obje zemlje zadržati svoju prepoznatljivost ali i političku i kulturnu autonomiju.

'Siguran sam da će naše dvije zemlje sutra zdušno djelovati s ciljem da i ostatak regije uđe u Europsku uniju, što je iznimno važno za sigurnost i stabilnost na ovim prostorima' - poručio je Josipović dodavši kako Hrvatsku i Sloveniju uz gospodarstvo i stoljetnu suradnju vezuje i kulturna suradnja. Stoga, smatra on, upravo iz tog razloga 'Hrvatsku i Sloveniju spaja i budućnost'.

Slovenski predsjednik Danilo Turk ocijenio je iznimno dobrom i korisnom inicijativu Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva o susretu.

'Činjenica što smo izabrali ovaj kraj i Istru nakon referenduma o arbitražnom sporazumu nije slučajno jer je Istra simbol regija koja iskazuje multikulturalnost i toleranciju', kazao je Turk, dodavši kako ovakvi susreti stvaraju dobru klimu među državama.

Po njegovim riječima nakon referenduma o arbitražnom sporazumu suradnja između Hrvatske i Slovenije je bolja i bit će još bolja. 'Hrvatska je Sloveniji najvažniji partner a uskoro očekujem još bolju suradnju na području turizma i energetike. Referendum je stvorio novu klimu koja će rezultirati novim projektima. Uostalom trebamo kompromis i dogovor u interesu obiju strana', poručio je Turk dodavši kako će ove dvije zemlje još više ojačati suradnju u EU.

'Europska unija mora biti dobar prostor za osiguravanje ravnopravnog glasa i malih država poput Hrvatske i Slovenije. Jugoistočna Europa je prostor gdje se isto tako mogu ostvariti interesi i povezivanje gospodarstva' - zaključio je Turk, dodavši kako je zajedničko nastupanje hrvatskog i slovenskog gospodarstva imperativ.

Uzvanicima ovog skupa obratili su se i istarski župan Ivan Jakovčić, predsjednik Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva Božo Dimnik te buzetski gradonačelnik Valter Flego koji su ustvrdili kako prijateljstvo Hrvatske i Slovenije nema alternative.