VIJEĆE ZA OBRANU

Josipović i Milanović o padu MIG-a i budućnosti HV-a

01.09.2014 u 10:08

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović za danas su sazvali sjednicu Vijeća za obranu, na kojoj će biti predstavljeni prvi preliminarni rezultati istrage o padu MiG-a 21 u Donjoj Lomnici na Dan domovinske zahvalnosti

Također će se razgovarati i o pripremama za NATO summit koji će se održati 4. i 5. rujna u Wallesu, te o dugoročnim strateškim dokumentima na području obrane, odnosno o budućnosti Oružanih snaga.

Borbeni zrakoplov MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane srušio se 5. kolovoza na području Donje Lomnice, nedaleko od Velike Gorice. Riječ je o avionu oznake 121, koji je prije 12 godina bio na remontu u Rumunjskoj, a nešto ranije toga dana sudjelovao je u svečanom preletu nad Kninom, gdje se održavala proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Iz MORH-a su tada priopćili kako je pad vjerojatno prouzročilo zatajenje stajnog trapa, uslijed čega se zrakoplov zapalio, no ministar obrane Ante Kotromanović najavio je da će, utvrdi li se u istrazi njegova odgovornost za pad MIG-a, podnijeti ostavku.

Sjednicu Vijeća za obranu predsjednik Josipović najavio je još 25. kolovoza, nakon posjeta Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), kada je poručio da će Hrvatska zadržati sposobnost ratnog zrakoplovstva.

Josipović je tada odbio nagađati o uzrocima nesreće, poručivši kako će istražno povjerenstvo vrlo brzo završiti s radom te da će se tada moći reći u kakvom su stanju zrakoplovi, je li riječ o tehničkoj ili o ljudskoj pogrešci, ili pak o nepredviđenom događaju. Sve opcije su otvorene, rekao je tada Josipović.

Vijeće za obranu je oblik koordinacije tijela državne vlasti, na kojoj se usklađuju stavovi vezani uz strateška pitanja obrane i razvoja Oružanih snaga. Vijeće donosi zaključke i daje preporuke nadležnim tijelima, a uz premijera i Predsjednika Republike, čine ga i predsjednik Sabora, ministri obrane, vanjskih poslova te financija, načelnik Glavnog stožera OS RH, predsjednik saborskog Odbora za obranu i savjetnik za obranu Predsjednika Republike. Po Zakonu o obrani, sjednicu Vijeća zajednički sazivaju Predsjednik Republike i predsjednik Vlade, koji zajedno odlučuju i o temama koje će Vijeće razmatrati na pojedinim sjednicama.

Sjednica Vijeća za obranu bit će treća u mandatu predsjednika Josipovića.

Vijeće se ranije sastalo u listopadu 2010. te u srpnju 2013. Na objema sjednicama bilo je riječi i o budućnosti MIG-ova u HRZ-u. 2010. Vijeće je dalo rok od 60 dana da se razmotri mogućnost obnove MIG-ova 21, a 2013. je produljenje operativnog vijeka tih zrakoplova za 10 godina potvrdilo kao jednu od ključnih strateških odluka u modernizaciji OS RH.