IZLAZNE ANKETE

Josipović i Grabar Kitarović izjednačeni, Sinčić iznenadio, Kujundžić podbacio

28.12.2014 u 21:18

Bionic
Reading

Najviše glasova birača na predsjedničkim izborima osvaja Ivo Josipović, 38,8 posto, druga je Kolinda Grabar Kitarović s 38,1 posto, treći Ivan Vilibor Sinčić s 15,9 posto, a posljednji Milan Kujundžić s 5,7 posto, pokazuje izlazna anketa koju je proveo Ipsos Puls za Novu TV. Korekcije su to prvih izlaznih anketa objavljenih u 19 sati, u odnosu na koje je Josipović 'pao' za 0,1 posto, a Sinčić 'narastao' za 0,3 posto. Birališta su zatvorena u 19 sati, a prve rezultate Državno izborno povjerenstvo počet će objavljivati već od 20 sati

Nevažećih listića, prema izlaznoj anketi, bilo je 1,6 posto. Odaziv je bolji nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg. Do 16.30 glasovalo je više od 1,2 milijuna birača, odnosno njih 36,36 posto. Prije pet godina odaziv je bio 33 posto. Najveći odaziv danas je zabilježen u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji - u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasovalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavio je DIP.

Predsjednik Ivo Josipović glasovao je na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, rekavši da ima 'jako dobar osjećaj'. 'Očekujem pobjedu, što bih drugo', rekao je Josipović odgovarajući na novinarske upite, dodajući da bi, naravno, 'volio da to bude u prvom krugu'. Odmah poslije objave izlaznih anketa šefica njegovog izbornog stožera Tamara Obradović Mazal rekla je da će biti interesantno vidjeti gdje će se preliti glasovi Ivana Sinčića. 'Ako idemo u drugi krug, nastavljamo dalje s aktivnostima', kazala je za HTV Obradović Mazal. Komentirala je Sinčićev odličan rezultat, kazavši kako je teško ocijeniti čije je uzeo glasove. 'On je definitivno iznenađenje ovih izbora - 15 posto je respektabilan rezultat', kazala je.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović glasovala je na biračkom mjestu u Bauerovoj ulici u Zagrebu. Izrazila je nadu da će izbori proteći u demokratskom ozračju, a na novinarsko pitanje po kojem je 'kriteriju odabrala kandidata' za kojega je glasovala, rekla je kako je izabrala - po programu. 'Po programu za bolju Hrvatsku, naravno', naglasila je Grabar Kitarović. Zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak izjavila je za N1 kako su u HDZ-u zadovoljni rezultatima. 'Razlika koja se spominjala u anketama bila je 11-12 posto; vidite kakva je danas. Građani su bez obzira na vrijeme pokazali da im je stalo do promjene... Razlika će biti u korist Kolinde Grabar Kitarović. Mislim da će u drugom krugu doprijeti poruke Kitarović i do onih koji sada nisu glasali za nju', rekla je Glavak.

Predsjednički kandidat Živog zida Ivan Sinčić glasovao je na biračkom mjestu u karlovačkom predgrađu Velika Jelsa te je tom prilikom izrazio očekivanje da cijeli jedan novi sloj ljudi povrati povjerenje u politiku. 'Svaki rezultat je čudo za nas - to je jedna sjajna pobjeda', rekao je Sinčić poslije objave izlaznih anketa. Dodao je da će ovaj kapital iskoristiti na parlamentarnim izborima. 'Mediji su me ignorirali dok nisam predao potpise', rekao je Sinčić, smatrajući da bi u suprotnom dobio još više glasova.

Predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić glasovao je u Markuševcu, a novinarima je izjavio kako vjeruje da su Hrvati shvatili da sami moraju odlučiti i da nitko drugi neće u njihovo ime mijenjati Hrvatsku nabolje. Izlaznost će reći sve o tome što Hrvati žele, ocijenio je. Kujundžić je napomenuo da očekuje veliku izlaznost iako se, kako je rekao, vrijeme malo poremetilo. 'Nećemo se pouzdavati u izlazne ankete. Duboko vjerujemo da je hrvatski narod odlučio da dođe do promjene na Pantovčaku, ako ne u prvom, a onda u drugom drugu', rekao je Kujundžićev glasnogovornik Ivan Hrstić

Izlazna anketa Ipsos Pulsa provedena je na 150 birališta diljem zemlje. Anketirano je oko 10 tisuća birača. Anketa je provedena tako da se biračima, pri izlasku s birališta, postavilo pitanje kako su glasovali. 'Praksa je pokazala da su izlazne ankete vrlo pouzdan instrument predviđanja rezultata izbora. Prosječna odstupanja rijetko kada prelaze jedan posto', izjavio je Ante Šalinović, voditelj istraživanja javnog mnijenja i medija, prenosi Dnevnik Nove TV

Za predsjednika, odnosno predsjednicu Republike Hrvatske moglo se glasovati na 6.350 biračkih mjesta - za Hrvatsku ih je bilo određeno 6.260, za inozemstvo 90. Osim u Hrvatskoj, predsjednički izbori provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na izbore iz 2009. Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, s 250 na 90, a glasovati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.
 
Ovogodišnji su izbori bili rekordni po broju promatrača koji će ih pratiti - čak 22 tisuće - što je najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa. Koliki će biti ukupni izborni troškovi, znat će se nakon što Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavi službene rezultate.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ako se to ne dogodi u prvom krugu, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, 11. siječnja 2015.