IVO O IVI

Josipović: Dobro je da se Sanader vratio

03.10.2010 u 17:11

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je u Lunu na Pagu izjavio da je dobro da se Ivo Sanader vratio u Zagreb jer time pokazuje da shvaća dužnost svjedočenja pred istražnim povjerenstvom

'Pričekajmo da vidimo što će reći', rekao je predsjednik Josipović novinarima na pitanje o povratku bivšeg premijera iz SAD-a i svjedočenju pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu.

Na novinarsko pitanje je li Sanaderovo svjedočenje 'prilika da kaže i o svojim saznanjima vezanim uz sumnje transfera novca iz carinskih depozita u stranačku blagajnu', predsjednik Josipović je rekao da pretpostavlja da će ga na povjerenstvu pitati o svemu.

Hrvatski predsjednik uputio je danas poruku svim političarima da ne komentiraju sudske predmete u tijeku.

Podsjetivši da je Hrvatska na Europskom sudu za ljudska prava kažnjena jer su njezini visoki dužnosnici komentirali sudske predmete u tijeku i proglašavali krivima ljude koji još nisu osuđeni, predsjednik Josipović je istaknuo: 'Ne želim biti uzrok još jedne takve presude'.

Ocijenio je negativnim i objavljivanje imena ljudi i njihovih fotografija u novinama čime se tim ljudima, kazao je predsjednik Josipović, de facto, presuđuje u medijima, a da sudski još nisu proglašeni krivima.

Na novinarsko pitanje o navodnom pritiska ministra Šukera na Mihanovića iz Croatia osiguranja da ne govori o nepravilnostima, Josipović je kazao da taj konkretni događaj tek treba dokazati. Načelno, rekao je, svaki državni dužnosnik koji u obavljanju posla sazna za kažnjivo djelo, dužan ga je prijaviti.

Prema pisanju medija, Damir Mihanović, bivši član Uprave Croatia osiguranja prvi je prijavio sporni sastanak 2007. u Vladi na kojem je navodno državnim tvrtkama sugerirano poslovanje s Fimi medijom.