NIŠTETNOST ŠTETI

Josipović će tražiti od Ustavnog suda da sruši tzv. Šeksov zakon

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 21.10.2011 18:28
  • Objavljeno 21.10.2011 u 18:25
ivo josipović

ivo josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Zakon, zbog svojih slabosti, nanosi i štetu međunarodnom ugledu Hrvatske - ističe se u priopćenju.

Predsjednik Ivo Josipović smatra da Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije nije u suglasnosti s Ustavom te će tražiti ispitivanje njegove ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik taj Zakon smatra iznimno štetnim po zaštitu prava neosnovano optuženih branitelja i pravnu sigurnost građana Republike Hrvatske.

'Braniteljima se uskraćuje pravo da pred tijelima Republike Hrvatske iznesu svoju obranu i da kroz suradnju s tijelima u Srbiji dođe do odustanka od neosnovanih optužnica. Optužnice iz Republike Srbije bit će netransparentne za hrvatski pravni sustav i branitelje i nepoznat broj naših građana bit će izložen mogućnosti uhićenja u inozemstvu.

Isto tako, prestanak suradnje sa Srbijom otežat će kažnjavanje osoba odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj pred sudovima u Srbiji. Zakon, zbog svojih slabosti, nanosi i štetu međunarodnom ugledu Hrvatske - ističe se u priopćenju.

S obzirom da se Zakonom ograničavaju temeljna prava građana, posebice pravo na obranu, te da se utvrđuje nova nadležnost ministra pravosuđa kao državnog tijela, za usvajanje Zakona bila je potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika. Zakon pri usvajanju nije imao takvu većinu.

Upitna je ovlast ministra da donosi odluke kojima se onemogućava pravosuđe da provodi radnje iz svoje nadležnosti. Isto tako, Zakon je u suprotnosti s međunarodnim ugovorima kojima se uređuje međunarodna pravna pomoć Hrvatske i Srbije, čime se krši članak 141. Ustava Republike Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi