NASIPI DRŽE

Josipović: Bujica u Osijeku će se savladati

14.06.2013 u 18:09

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović obišao je nasip u osječkom Donjem gradu gdje je rano popodne došlo do procjeđivanja, zbog čega je uspostavljena druga linija obrane, te je izjavio kako se u obrani od poplave pokazao visok stupanj organiziranosti i kvaliteta priprema

Dodao je da je nasip u osječkom Donjem gradu najgroženije mjesto, gdje je opasnost od urušavanja nasipa i prodora vode vrlo velika, ali sudionici obrane od poplave spriječavaju da se to dogodi.

Primjenjuje se suvremena tehnika, ovdje su i ronioci, vojska, vatrogasci, civilna zaštita, i po onome što sam čuo bujica će se savladati. Mislim da možemo biti zadovoljni što i u ovako teškim trenucima sustav dobro funkcionira, naglasio je Josipović.

Erozije nasipa i stvaranje podvira nastoji se riješiti ispumpavanjem vode, postavljanjem dodatnih vreća s pijeskom, te postavljanjem nepropusnog platna na obali Drave. Time se spriječava procjeđivanje vode iz rijeke prema kućama, rekao je voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ocijenio je kako se vodeni val na Dunavu, uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske i ostalih službi, dobro kontrolira i da razina ugroze nije velika, kao što je bila u drugim zemljama te da će se učiniti sve kako se stanovništvo ne bi moralo evakuirati.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić ocijenio je kako je nasip u Donjem gradu stabiliziran i pod kontrolom, ali da će sigurno i sutra trebati uložiti napore da bi bio potpuno stabilan.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić rekao je kako će se napraviti sve da ne dođe do katastrofe i da je sve pod kontrolom, ali još nije gotovo.