STOŽER KOD LEKE

Josić otkrio kako bi mogao izgledati vukovarski Statut

14.07.2015 u 14:05

Bionic
Reading

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara održao je danas sastanak s predsjednikom Sabora Josipom Lekom. Predstavnici Stožera interesirali su se o prošlotjednoj saborskoj raspravi o ćirilici, a šef Stožera Tomislav Josić u izjavi novinarima poslije sastanka otkrio je i kako bi se u vukovarskom Statutu mogla urediti primjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina

'Manjinama se daje 13 prava i imaju pravo da to konzumiraju, imali su to i do sada. Bit će neki dijelovi Vukovara izuzeti od primjene i Ustavni sud je rekao da imaju pravo to izuzeti, ali vidjet ćemo hoće li Ustavni sud biti zadovoljan time', otkrio je kako bi trebao izgledati novi vukovarski Statut predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Statut je, naglašava, još u izradi i na Ustavnom je sudu da poslije procijeni je li to u skladu s naputkom koji su suci dali prije godinu dana. Podsjetimo, Ustavni je sud je prilikom odlučivanja o ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici naložio vukovarskom Gradskom vijeću da u godinu dana uredi uporabu jezika i pisma manjina u Statutu.

Jednako tako Ustavni sud dao je rok od godinu dana Vladi da izmjenama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina uredi pitanje nepridržavanja odredaba toga zakona.

Vlada je to i učinila i poslala Saboru izmjene tog zakona i Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, o čemu se prošli tjedan vodila i rasprava. Prema izmjenama koje predlaže Vlada, općine ili gradovi u kojima su ispunjeni uvjeti za uporabu jezika i pisma nacionalne manjine dužni svojim statutom urediti uporabu jezika i pisma u roku od šest mjeseci od ispunjenja uvjeta. Ako to ne učine u tom roku, doći će do raspuštanja predstavničkog tijela u tim jedinicama lokalne samouprave, a Vlada će imenovati svog povjerenika.

'Čekat ćemo na odluku Ustavnog suda kada Statut bude gotov pa ćemo vidjeti hoće li to doći na Ministarstvo uprave, hoće li oni donijeti odluku da se raspusti Gradsko vijeće i da se postavi povjerenika, iako mislimo da i to nema neke veze s demokracijom. Vi ćete maknuti 21 legitimno izabranog predstavnika i staviti nekog lokalnog šerifa koji će provoditi zakon. To nema veze s demokracijom, ali kod nas politika gura tamo gdje želi. Političari nemaju sluha za to', kazao je Josić nakon sastanka.

Upravo o tome razgovarali su s Lekom, ali i još jednom ponovili svoj stav o ćirilici u Vukovaru.

'Puno obećanja. Najgore i najžalosnije je to što se svi kunu u dijalog, mnogi u demokraciju i svi kažu da je bit demokracije dijalog, a njega nitko ne želi. Ja bih volio da se razgovara, da čujemo i drugu stranu kako misli. Žao nam je što se u Vukovar svi kunu i svi govore da je to simbol Domovinskog rata, obrane i stradanja. Međutim, zaboravi se jako brzo i nakon par dana više ga nitko ni ne spominje, a vidite i sami da se gura nešto što nije donijelo mira Vukovaru', kazao je Josić.

388585,3 88514, 388106, 387742