vremenska prognoza

Još ujutro uživajte u suncu, popodne stiže promjena i pljuskovi

28.05.2023 u 08:06

Bionic
Reading

Prema prognozi DHMZ-a, danas će biti pretežno sunčano, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti umjeren i jak razvoj oblaka, a uglavnom poslijepodne na istoku, u gorju i u Dalmaciji lokalno pljuskovi i grmljavina.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena bura, pod Velebitom ujutro jaka s olujnim udarima, a od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka od 23 do 28 °C, u gorju malo niža.

Istočna Hrvatska

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, mjestimice malo kiše, popodne su mogući lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Minimalna temperatura od 13 do 15, maksimalna od 23 do 26 °C.

Središnja Hrvatska

Djelomice ili pretežno sunčano, popodne je moguć poneki rijetki pljusak. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža temperatura od 12 do 15, a najviša oko 25 °C.

Gorski kotar i Lika

Bar djelomice sunčano, popodne je moguće s prolazno više oblaka rijetko i malo kiše ili kraći pljusak u Lici. Vjetar uglavnom umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura od 10 do 14, a najviša od 19 do 23 °C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, poslijepodne mjestimice uz razvoj oblaka kratkotrajna kiša ili pljuskovi. Puhat će slaba do umjerena, na jugu ujutro i u noći mjestimice pojačana bura, poslijepodne ponegdje slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. More će biti malo, ponegdje umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 15 do 19 °C, u unutrašnjosti Istre od 11 do 14 °C, a najviša dnevna od 24 do 27 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano. Popodne u unutrašnjosti Istre uz lokalno razvoj oblaka postoji mala mogućnost za pljusak. Puhat će umjerena i jaka bura, osobito prijepodne kad pod Velebitom može biti olujnih udara, popodne duž zapadne obale Istre i prema otvorenom moru umjeren sjeverozapadni vjetar, navečer će bura opet pojačati. Minimalna temperatura od 15 do 20, u unutrašnjosti Istre oko 12 °C. Najviša dnvna uglavnom od 25 do 27 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, osobito duž obale i na otocima. U unutrašnjosti popodne uz lokalni razvoj oblaka pljuskovi i grmljavina, poneki se može spustiti nakratko i do obale. Puhat će umjerena do jaka bura, osobito na sjevernom dijelu, na otocima popodne umjeren sjeverozapadnjak, a na jugu zapadni i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura od oko 16 u unutrašnjosti do 21 na obali, a najviša između 25 i 28 °C.

Nestabilno vrijeme i sljedećih dana

Idućih dana pljuskovi će na Jadranu biti češći, osobito u Dalmaciji, no popodne i dalje u većini predjela vrlo toplo. Podno Velebita bura će povremeno biti jaka, a u Dalmaciji će danju puhati sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Na kopnu novi tjedan oblačniji i još nestabilniji, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.