PROGNOSTIČARI OTKRIVAJU

Još ništa od zime; prosinac će biti topao!

01.12.2014 u 11:39

Bionic
Reading

Prema najnovijim najavama meteorologa, od ozbiljne zime ni u narednih desetak dana neće biti ništa, čak ni na kopnu. Temperature će u prvom dijelu prosinca i dalje ostati natprosječno visoke, a snijega će biti samo u gorju Like i Gorskog kotara

Dežurna prognostičarka DHMZ-a Nataša Strelec Mahović za tportal je još jednom ponovila da je cijela 2014. do sada bila natprosječno topla te da će i prosinac vjerojatno biti topliji nego što je to uobičajeno.

'Sezonska prognoza za prosinac prema svim našim materijalima ima dosta jak signal da će prosinac biti topliji od klimatološkog srednjaka. Zapravo već nekoliko godina za redom imamo godine toplije od prosjeka. Stoga ova situacija ne čudi jer je očito došlo do promjene u klimi ili u cirkulaciji. Teško je to reći na temelju jedne godine, no vidjet ćemo što će se događati u budućnosti. U Splitu je trenutno 18 Celzijevih stupnjeva, a minimalna izmjerena  temperatura bila je 17 stupnjeva.

Činjenica je da će se zbog globalnog zagrijavanja dogoditi nešto s klimom. Što točno, teško je reći. Ova godina je cijela bila ekstremna. Bila je kišna, a također smo po nekoliko mjeseci za redom imali natprosječne srednjake iako nam se to možda nije tako činilo. Kada se zbroje prosječne temperature, zapravo su svi mjeseci do sada bili topliji od prosjeka.

Prosinac je također krenuo s visokom temperaturom. To, naravno ne znači da će cijeli mjesec biti topao. U Splitu će do kraja tjedna biti dosta toplo, a vrijednosti temperatura će biti vrlo slične sadašnjim. Krajem tjedna i početkom sljedećeg temperature će malo pasti, no ni u Splitu ni u unutrašnjosti u narednih desetak dana neće biti velikih zahlađenja. Temperature neće biti oko nule ili ispod čak ni u unutrašnjosti, osim u Lici, no i ondje će biti više nego što je uobičajeno. Dakle nema ništa od najavljivane polarne zime. Neće biti ni snijega, osim u Lici i Gorskom kotaru', rekla je Strelec Mahović.