pitanja i odgovori

Još malo pa kreće popisivanje stanovništva: Morate li popisivača pustiti u stan, kolike su kazne ako odbijete sudjelovati i kako se samopopisati

06.09.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Mnogo je pitanja oko predstojećeg popisa stanovništva - za one koji to planiraju sami napraviti, popisivanje kreće 13. rujna kroz sustav e-Građani, a popisivači u obilazak domova idu dva tjedna kasnije. Evo što trebate znati ususret tome...

Kad će se provoditi Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021.?

Popis 2021. se, prema uputama, provodi na dva načina:

Od 13. do 26. rujna 2021. osobe se mogu popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju.

Od 27. rujna do 17. listopada 2021. popisivači popisuju pomoću elektroničkih uređaja sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih samostalnim popisivanjem (preuzimaju kontrolnu šifru od kućanstava koja su se popisala kroz sustav e-Građani).

Iznimno, ako se ustanovi da do 17. listopada 2021. nisu popisane sve popisne jedinice, razdoblje popisivanja može se produžiti do 29. listopada 2021.

Stanje 2011. godine

Novi popis donosi stanje od 31. kolovoza 2021. godine, kad ćemo doznati koliko stanovnika imamo. Prije deset godina službena brojka iznosila je 4.290.612 , a smatra se da će ona sada biti ispod četiri milijuna.

Što je cilj Popisa stanovništva, kućanstva i stanova?

Cilj Popisa 2021. jest utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Hoće li se podaci prikupljeni u Popisu upotrebljavati za neke druge svrhe?

Prema Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi podaci prikupljeni ovim istraživanjem tajni su i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe.

Što ako nitko nije kod kuće kada popisivač dođe na adresu?

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.

Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu šifru (kod) moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču jedinstvenu šifru dobivenu nakon samopopisivanja.

Hoće li popisivač doći na adresu ako se kućanstvo samostalno popisalo?

Popisivač će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala, kako bi od njih preuzeo jedinstvenu šifru (kod).

Smije li popisivač tražiti osobne dokumente?

Popis se temelji na izjavi. Popisivač ne smije tražiti osobne dokumente od građana.

Treba li popisivača pustiti u stan?

Osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Što ako netko odbije pristupiti Popisu stanovništva?

Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, a kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama te da netočne ili nepotpune podatke.

Kako pristupiti samopopisivanju?

Na mrežnoj stranici https://Popis2021.hr kliknite na poveznicu za samopopisivanje te će vas preusmjeriti na sustav e-Građani. Elektronička usluga NIAS-a (Nacionalnoga identifikacijskog i autentifikacijskog sustava) zatražit će vašu autentifikaciju i pristup osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu 'Pristajem', izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju.

Hoće li biti dostupna korisnička podrška?

Da. Tijekom popisivanja radno vrijeme informacijskog centra jest od 8 do 21 sat tijekom samopopisivanja (CAWI faza) te od 8 do 20 sati tijekom CAPI faze, uključujući subote i nedjelje.

Što kada završite s ispunjavanjem Upitnika?

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik dobit će jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, a koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču na terenskom popisivanju. Jedinstvena šifra (kod) potrebna je zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Je li moguće unijeti promjene u Upitnik u fazi samopopisivanja?

Ako osoba ne stigne ispuniti Upitnik odjednom, moguće je spremiti unesene podatke te s popunjavanjem nastaviti poslije. Nedovršenom Upitniku moguće je pristupiti sve dok traje faza samopopisivanja (faza CAWI). Ako je osoba ispunila i poslala Upitnik te joj je sustav dodijelio jedinstvenu šifru (kod), nije moguće unijeti promjene u Upitnik.

Mogu li se dva kućanstva popisati uz jednu vjerodajnicu?

Ne. Sustav e-Građani automatski prepoznaje osobu koja se prijavila u sustav pomoću vjerodajnice te je postavlja kao referentnu osobu. Svoje roditelje možete popisati tako da pristupite sustavu e-Građani te se prijavite pomoću vjerodajnice svoje majke ili oca i popišete njih, njihovo kućanstvo i stan.

Što ako osoba želi promijeniti podatke nakon popunjavanja Upitnika i dobivanja jedinstvene šifre (koda)?

Uvid u popisane podatke i izmjena podataka mogući su samo za osobu koju je netko drugi popisao. Ako je potrebno promijeniti podatke za osobu koju je netko drugi popisao, potrebno je čekati popisivača u fazi terenskog popisivanja (faza CAPI).

Kampanja Srpskog narodnog vijeća 'Budi e-Srbin' Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Popisuje li se svaka osoba iz kućanstva sa svojom vjerodajnicom?

Ne. Jedna osoba iz kućanstva u sustavu e-Građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu. Osoba iz kućanstva koja popisivanju pristupi pomoću svoje vjerodajnice, postaje referentna osoba te je dužna popisati sve članove kućanstva.

Što ako se popiše samo jedna osoba iz kućanstva, a ne i ostatak kućanstva?

U tom slučaju riječ je o davanju nepotpunih podataka. Jedna osoba iz kućanstva iz sustava e-Građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu.

Što ako dvije osobe u kućanstvu, pomoću dvije različite vjerodajnice, popišu iste osobe, kućanstvo i stan?

Sustav će prihvatiti takav unos te će se pogreška udvostručivanja ispraviti u fazi obrade popisnih podataka.

Što ako je e-ispitanik zaboravio popisati jednu osobu?

Pri preuzimanju jedinstvene šifre (koda) e-ispitanik treba popisivaču objasniti da je zaboravio popisati jednu osobu te će popisivač u tom trenutku popuniti popisni Upitnik za tu osobu.

Što nakon samostalnog popisivanja?

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, a koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču pri obilasku popisnoga kruga (pri terenskom popisivanju).

Kad će biti poznati rezultati Popisa?

Prođe li sve po planu, to bi trebalo biti poznato sredinom prosinca ove godine.