UNATOČ ZAŠTITI

Još jedna misteriozna smrt radnika iz Fukushime

  • Autor: M.D./Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2015 10:09
  • Objavljeno 04.08.2015 u 09:55
Fukushima

Fukushima

Izvor: Reuters / Autor: Pool

Radnik oštećene nuklearne elektrane Fukushime naprasno je umro proteklog vikenda nekoliko sati nakon rada u elektrani, objavila je u ponedjeljak kompanija koja upravlja kompleksom uništenim u cunamiju u ožujku 2011.

Riječ je o radniku jedne od više stotina kooperantskih tvrtki koje rade u Fukushimi Daiichi, dodaje kompanija Tokyo Electric Power (Tepco).

Muškarac u tridesetim godinama u subotu ujutro je tri sata radio na gradilištu gdje se gradi 'ledeni zid' koji će izolirati uništene reaktore i spriječiti istjecanje radioaktivne vode.

'Vratio se u ured (20 km od elektrane) i rekao da se ne osjeća dobro. Odmah je prevezen u bolnicu gdje je u ranim poslijepodnevnim satima konstatirana smrt', dodaje Tepco.

'Istražujemo je li uzrok smrti povezan s njegovim poslom', dodaje kompanija.

Prije toga su dvije osobe umrle u Fukushimi ili nakon rada u elektrani, ali nijedna smrt nije bila povezana s radioaktivnom okolinom.

U siječnju je radnik poginuo u padu sa spremnika za vodu.

U posljednje vrijeme bivši radnici elektrane upozoravali su na internetu na teške uvjete rada u Fukushimi u ljetno doba kada se temperatura u hladu penje do 40 Celzijevih stupnjeva, a radnici su u zaštitnim odijelima, s kacigom, maskom, čizmama i rukavicama.

Inače, dva zaposlenika tvrtke TEPKO stradala su odmah nakon tsunamija koji je prethodio havariji nuklearne elektrane, a njih ukupno petnaest je ozlijeđeno u trima eksplozijama koje su uslijedile u narednih nekoliko dana.

Radijus evakuacije na kraju je iznosio 20 kilometara od nuklearne elektrane, iako je radijacija bila višetruko viša od dozvoljene i na udaljenosti od 30 km.

Stanovnici ipak nisu evakuirani nego su opremljeni preparatima koji smanjuju utjecaj zračenja na ljudsko tijelo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!