čekaju se nalazi

Još jedan sumnjiv slučaj, Kaić kaže: Nema sumnje da će se koronavirus pojaviti kod nas ako se širenje ne zaustavi

04.02.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Bernard Kaić šef epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj je konferenciji za medije potvrdio da postoji još jedan sumnjiv slučaj vezano za koronavirus u Dubrovniku. Imaju li dva muškarca iz Vinkovaca koronavirus, biti će poznato danas poslijepodne

Bernard Kaić šef epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj je konferenciji za medije potvrdio da postoji još jedan sumnjiv slučaj vezano za koronavirus u Dubrovniku. Imaju li dva muškarca iz Vinkovaca koronavirus, biti će poznato danas poslijepodne.

Muškarac iz Dubrovnika ima blage simptome, a uzorci u poslani na analizu. Kaić ne vjeruje da će rezultati biti pozitivni.

Kaže da se stvorila panika te da ljudi svakodnevno zovu i opterećuju dijelove sustava.

'Ne toliko što se tiče samih sumnji na bolest, nego pozivi i upiti. Upiti i oko poznatih stvari', dodao je.

  • +5
Bernard Kaić Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Demantirao je i ministra zdravstva Vilija Beroša koji je kazao da je smrtnost od gripe slična smrtnosti od koronavirusa. 'Smrtnost od gripe je oko 0,1 posto, a kod korone dva do tri posto.

Koronavirus je, kaže, i nešto zarazniji od grupe. Naime, kod gripe se računa da jedan oboljeli zarazi još dvoje ljudi, kod koronavirusa dvoje do troje. 'No, to su sve privremeni podaci', napominje Kaić.

Nema sumnje da će se, ako se brzo ne zaustavi širenje virusa u Kini, koronavirus pojaviti i u Hrvatskoj.

Dodao je da treba biti spreman da se tako nešto dogodi.

Dubrovnik: Hospitalizirani 30-godišnjak sa sumnjom na koronavirus dobrog općeg stanja

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potvrdio je u utorak kako je 30-godišnji muškarac s juga Hrvatske, koji se vratio s puta na Tajland, u ponedjeljak navečer hospitaliziran u dubrovačkoj bolnici pod sumnjom na zarazu koronavirusom te da je dobrog općeg zdravstvenog stanja.

  • +6
Mjere opreza zbog koronavirusa u Zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Bekić je istaknuo kako su u bolnici provedene sve mjere predostrožnosti prema posebnom protokolu za ovakve situacije.

'Provedene su mjere prema pacijentu i osoblju. Imamo poseban ulaz, izolaciju, poseban pribor. Jako dobro smo se školovali na dosadašnjim iskustvima ospica i gripe. Oprezniji smo od traženog standarda', poručio je ravnatelj Bekić.

Dodao je kako bi rezultat nalaza trebao biti poznat u srijedu.