proširena panika

Porasla potražnja za maskama za lice u ljekarnama, no jesu li učinkovite?

03.02.2020 u 20:18

Bionic
Reading

Od posljedica zaraze koronavirusom dosad je umrlo više od 350 osoba, a oboljelih je oko 17.500. Zabilježeno je 70 slučajeva zaraze u više od 20 zemalja, među kojima su Tajland, Japan, Tajvan, Južna Koreja, Filipini, Vijetnam, SAD, Njemačka, Francuska i Finska. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu zdravstvenu krizu zbog širenja virusa. U Hrvatskoj slučajevi koronavirusa nisu zabilježeni, ali kako saznajemo iz ljekarni povećana je potražnja za maskama za lice

Nekoliko ljekarni potvrdilo je kako imaju povećanu potražnju maski za lice, najviše zbog gripe, kako navode iz ljekarne Farmacia, ali prisutan je i strah od koronavirusa. Isto su za tportal rekli iz Gradske ljekarne Zagreb, ljekarne Vrkljan, ljekarne Mandis Pharm i ljekarne Pablo.

'Imamo povećanu potražnju. Traži se za sve, pa tako i za koronavirus. Mislim da je proširena panika', zaključuju iz ljekarne Pablo.

No, istovremeno s porastom kupovine maski za lice, u javnosti se počelo i raspravljati o njihovoj učinkovitosti u zaštiti od koronavirusa.

O učinkovitosti maski za lice iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kratko navode kako to ovisi o tome tko ih koristi i kada, na koji način, kakva je vrsta izlaganja i slično.

  • +3
Maska za lice Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'U ovom trenutku, u Republici Hrvatskoj se ne preporučuje nošenje maski, bilo kirurških bilo drugih, u uobičajenim aktivnostima građana', ističu.

Kao mjere smanjivanja rizika od zaraze navode sljedeće:

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju
  • često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ne dodirivati oči usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom
  • izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim
  • konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme; temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda
  • izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato
  • izbjegavanja dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama

Podsjetimo, koronavirus se najprije pojavio u Kini, u gradu Wuhan, odakle se počeo širiti ostatkom svijeta. Pripada obitelji respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka.