novi incident

Još jedan napad u Viškovu: Pretukli povratnika uz psovanje srpske majke

23.08.2019 u 10:30

Bionic
Reading

Dva dana prije teških napada u kafićima na kninskom području dogodio se još jedan incident na nacionalnoj osnovi. U Viškovu pokraj Rijeke pretučen je 70-godišnji građanin srpske nacionalnosti Dobrivoje Arsić

U utorak, oko 20 sati, Arsić se vraćao kući svojim kombijem. Želio ga je parkirati pred zgradom u kojoj stanuje na mjestu na kojem inače parkira i koje je očistio za tu potrebu, s obzirom da je kombi veći od običnog auta.

Međutim, tamo je bio parkiran drugi automobil. Pitao je djecu znaju li čije je to vozilo, na što mu je jedan dječak kazao da se radi o automobilu od prijatelja njegovog oca koji im je došao u posjet u susjednu zgradu. S parkinga je zamolio susjeda da pomakne automobil ili da mu dobaci ključeve pa će ga on sam preparkirati. Susjed to nije želio napraviti, pa je Arsić parkirao ispred automobila i otišao kući. Tada je počelo najprije vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, a onda i lupanje po kombiju na što je Arsić nazvao policiju, sluteći do čega bi moglo doći. Vratio se na parkiralište gdje su ga nastavili vrijeđati spominjući mu ‘majku srpsku’. Sukob je kulminirao kad su ga fizički napali.

'Udarili su me više puta šakom u glavu i u prsa pa su me gurnuli uz zid. Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti', kaže Arsić za Novosti.

Arsić je, inače, od 1969. građanin Rijeke. Godine 1991. izbačen je i stana i izbjegao iz Hrvatske. Vratio se 2000., a u Viškovu je od 2008. godine u zgradi napravljenoj za potrebe stambenog zbrinjavanja.

Milan Eraković, pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća, kaže da je indikativno da su napadači znali ime i prezime povratnika i da je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik.

'Kako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, to ne može biti opravdanje vrijeđanja na nacionalnoj osnovi i fizički napad na osobu od 70 godina sa srčanim problemima i invalida. Imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime, protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave, već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog, jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu', kaže Eraković.