vrEMENSKA PROGNOZA

Još jedan dan za poželjeti: Pretežno suho i sunčano - samo u jednom dijelu Hrvatske nestabilno. A vikend?

10.09.2021 u 07:00

Bionic
Reading

U Hrvatskoj će u većini krajeva u petak prevladavati sunčano vrijeme uz malu i ponegdje umjerenu naoblaku, a na krajnjem jugu Dalmacije ponegdje je moguć poneki pljusak, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Ujutro je na kopnu mjestimice kratkotrajna magla. U Dalmaciji će povremeno biti oblačnije, na krajnjem jugu lokalno moguće malo kiše ili poneki pljusak.

Vjetar će puhati većinom slab, na Jadranu ponegdje umjeren jugozapadni i jugoistočni. Najviša temperatura uglavnom će se kretati od 24 do 29 Celzijevih stupnjeva.

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a, u prognozi za HRT najavljuje većinom sunčan petak, a umjerene naoblake povremeno će biti prijepodne u Podunavlju.

"Vjetar uglavnom slab istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 12 °C, najviša dnevna oko 26 °C. Podjednaka će temperatura zraka biti i u pretežno vedroj središnjoj Hrvatskoj, gdje ujutro mjestmice može biti kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab.

I u gorju slab vjetar, dok će mjestimice uz obalu sjevernog Jadrana popuhivati do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Bit će sunčano, no u kotlinama je moguća kratkotrajna jutarnja magla. Najniža temperatura od 6 °C u gorju do 20 °C na obali. Najviša dnevna između 24 i 28 °C.

U Dalmaciji u većini mjesta danju do 28 °C, iako će oblaka biti više, osobito u unutrašnjosti sredinom dana, kada su lokalno mogući pljuskovi. Navečer razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, uz more malo valovito.

Podjednako ne odviše valovito i vjetrovito i na krajnjem jugu Hrvatske, uz barem djelomice sunčano vrijeme, no u drugom dijelu dana i lokalno moguć jači razvoj oblaka te malo kiše ili pokoji pljusak, ponajprije u zaobalju."

I sljedećih dana većinom suho i sunčano, ali posvuda ne i stabilno

"Iako će idućih dana na kopnu prevladavati sunčano i toplo, neće biti sasvim stabilno pa valja računati i na mogućnost pokojeg popodnevnog pljuska: u subotu u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, zatim krajem vikenda u središnjim predjelima, a u ponedjeljak i istočnim. Vjetar većinom slab, no vjerojatnost jutarnje magle najveća je početkom novog radnog tjedna. Temperatura zraka neće se mnogo mijenjati, kao ni na Jadranu, gdje će vikend i početak novog tjedna biti sunčani, osobito na sjeveru. Danju će povremeno popuhivati do umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.