kandidati, rokovi, pravila

Još je deset dana do izbora, ovo je kratak vodič što nas sve čeka u tom periodu

12.12.2019 u 17:40

Bionic
Reading

Do izbora za predsjednika RH još je deset dana. Prvi krug izbora bit će održan u nedjelju 22. prosinca. Ako jedan od 11 kandidata i kandidatkinja dobije više od 50 posto glasova birača izišlih na izbore, drugog kruga neće biti. Biračka mjesta, njih oko 6533 u zemlji i inozemstvu, bit će uobičajeno otvorena od 7 do 19 sati

Biračima koji se u 19 sati budu zatekli na biračkom mjestu omogućit će se glasanje.

Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu, odnosno više od 50 posto glasova birača koji su glasali, dva tjedna kasnije (5. prosinca 2020. godine) održat će se drugi krug izbora s dva kandidata koji su u prvom krugu dobili najviše glasova.

Izbori za predsjednika Hrvatske održavaju se svakih pet godina, a biračko pravo imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina.

Izborna promidžba do subote 21. prosinca

Kandidati se trenutno nalaze u predizbornoj kampanji tijekom koje je dopuštena izborna promidžba koja traje do subote 21. prosinca, odnosno 24 sata prije dana izbora. U subotu te u nedjelju, na dan izbora, zabranjena je svaka promidžba, kao i svako objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora jer traje predizborna šutnja.

Za izbornu promidžbu također postoje pravila kako za kandidate tako i za medijske kuće. Hrvatski sabor je propisao kako u kampanji mora postupati Hrvatska radiotelevizija (HRT) i kako moraju postupati ostale televizije s nacionalnom koncesijom. Televizijske kuće imaju želju organizirati sučeljavanje kandidata, ali aktualna predsjednica je negativno odgovorila na njihove zahtjeve. Sučeljavanje će sigurno organizirati samo HRT s kandidatima koji se odazovu.

  • +2
Tiskanje listića za predsjedničke izbore Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

U srijedu je istekao rok do kojega su birači mogli podnijeti zahtjev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta na izborima za predsjednika države 22. prosinca. Jesu li na popisu birača, svi mogu provjeriti na Središnjem državnom portalu Ministarstva uprave.

Kandidati su morali otvoriti poseban račun

'Cjelokupno financiranje izborne promidžbe isključivo ide preko posebnog računa. U ovim izborima taj poseban račun mora otvoriti svaki kandidat koji će preko njega primati novac ili iz donacija ili oni kandidati koje su predložile stranke moći će na taj račun primati novac stranaka kao vlastita sredstva predlagatelja, odnosno kandidati grupe birača moći će također uplaćivati vlastita sredstva na taj poseban račun', objasnila nam je prije koji dan Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a.

Svi troškovi, prihodi i rashodi promidžbe moraju ići isključivo preko tog računa.

Donacije kandidatima do 200.000 kuna

Pravne osobe mogu kandidatu u kalendarskoj godini donirati najviše 200 tisuća kuna, a fizičke, dakle građani te obrtnici, najviše 30 tisuća kuna. Maksimalni iznos koji se može potrošiti iznosi osam milijuna kuna. Prva financijska izvješća predsjednički će kandidati DIP-u morati podnijeti sedam dana prije izbora, a DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tako učiniti dostupnim javnosti.

Uz odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora, Vlada je donijela odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe, a ona se raspoređuje kandidatima koji su osvojili više od deset posto glasova, razmjerno dobivenim glasovima prema konačnim rezultatima izbora. Za kandidata, odnosno kandidatkinju s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu ta naknada iznosi milijun kuna, s time da se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

Naknada izborne promidžbe

U proračunu je za naknadu troškova izborne promidžbe osigurano 2,8 milijuna kuna.

Predsjednik Republike bira se na temelju općeg i jednakog biračkog prava neposredno na izborima te tajnim glasanjem na mandat od pet godina.

Predsjedničke izbore provode DIP, općinska izborna povjerenstva, gradska izborna povjerenstva, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba te birački odbori, a glasa se od 7 do 19 sati na biračkim mjestima na području RH i na biračkim mjestima u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava i inozemnih ureda.

Rezultate izbora utvrđuje DIP na temelju rezultata glasanja na svim biračkim mjestima, a Ustavni sud RH nadzire njihovu ustavnost i zakonitost te rješava izborne sporove.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović natječe se za još jedan mandat na Pantovčaku. Protukandidati su joj Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dejan Kovač, Katarina Peović, Dalija Orešković, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Dario Juričan, Nedjeljko Babić i Anto Đapić.