predsjednički izbori

Kolinda Grabar Kitarović u kampanji opet pozira s djecom, reagirala je pravobraniteljica, a hoće li zaraditi još jedno upozorenje DIP-a?

10.12.2019 u 19:19

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opet je u izbornoj kampanji posegnula za djecom. Obilazeći ovih dana Hrvatsku uzduž i poprijeko, rado pozira s maloljetnim obožavateljima i dječicom koju joj pružaju razdragani roditelji. Na službenoj stranici njezinog izbornog stožera objavljeno je nekoliko fotografija predsjednice u društvu djece kojoj nisu zamagljena lica, izuzev na fotografijama sa skupa u Mostaru. Povodom korištenja djece u kampanji oglasila se i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

Prije točno pet godina predsjednica Kolinda Grabar Kitarović učinila je isto: na predizbornom skupu u Splitu fotografirala se s djecom na pozornici. Dva dana nakon toga oglasila se tadašnja pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, javno pozivajući predsjedničke kandidate i organizatore političkih skupova da vode računa o zaštiti prava i interesa djece te da ih ne iskorištavaju u političkoj kampanji.

Današnja pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, na traženje tportala, očitovala se o aktualnom korištenju djece u kampanji za predsjedničke izbore.

  • +12
Kolinda Grabar Kitarović s djecom u kampanji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović

Iz Ureda pravobraniteljice za tportal podsjećaju da su i u svibnju ove godine, uoči izbora za EU parlament, ponovili poruke koje su više puta upućivane političkim strankama i kandidatima na izborima te su o njima obavijestili i Državno izborno povjerenstvo. Pritom su pozvali organizatore političkih skupova, stranke i kandidate da vode računa o pravima djece tijekom izborne kampanje te da izbjegnu situacije u kojima bi ih se iskorištavalo u svrhu političke promidžbe.

>>> DIP upozorio predsjednicu da korištenje vojske za kampanju nije dopušteno

'Istaknuli smo da djeca ne trebaju biti iskorištavana kao 'ukras' na stranačkim skupovima ni na izbornim plakatima političara, ali političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima. Iste poruke odnose se i na aktualne predsjedničke izbore. Uključivanje djece u izbornu kampanju pojedinih predsjedničkih kandidata, nastupi djece na predizbornim skupovima, korištenje fotografija i snimki političara s djecom u izbornoj kampanji - svakako jesu iskorištavanje djece za političke probitke odraslih', definira pravobraniteljica Pirnat Dragičević za tportal.

Osim toga, pravobraniteljica za djecu konstatira da je u vrijeme izbora javnost pojačano osjetljiva na takve pojave pa organizatorima izbornih skupova preporučuje da se 'djecu zaštiti od svih situacija koje bi mogle biti protumačene kao iskorištavanje djece u kampanjama pojedinih političara'.

Upozorenje DIP-a

Krajem proteklog mjeseca na ovu temu oglasilo se i Državno izborno povjerenstvo.

  • +11
Kolinda Grabar Kitarović predala potpise DIP-u Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske zaprimilo je primjedbe građana vezano uz sudjelovanje djece u dijeljenju promidžbenih izbornih materijala potencijalnih predsjedničkih kandidata. U vezi s tim upozoravamo potencijalne predsjedničke kandidate da ne koriste djecu za osobnu političku promociju, a što je i na prethodnim izborima također isticala pravobraniteljica za djecu', priopćio je DIP prije više od dva tjedna.

Tportal je DIP-u, uz molbu za očitovanje o sudjelovanju / korištenju djece u osobnoj političkoj promociji Kolinde Grabar Kitarović u sklopu njezine aktualne izborne kampanje, poslao i fotografiju s posljednjeg skupa u Splitu. Doznajemo da će DIP o tom pitanju raspravljati na sjednici u srijedu.