predaja kandidatura

Još dva dana za predaju izbornih lista DIP-u, stranke se nižu kao na traci

28.03.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Pretposljednji je dan predaje izbornih lista Državnom izbornom povjerenstvu, a svoj dolazak danas su najavili neki od najvećih oporbenih igrača

Izborne liste u 11 sati u Državno izborno povjerenstvo predat će koalicija okupljena oko SDP-a. Nakon što je Ustavni sud zabranio da jedan od kandidata bude predsjednik Zoran Milanović, prvi na listi u 1. izbornoj jedinici bit će Arsen Bauk. Na drugom mjestu bit će čelnica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković. Treći će biti čelnik zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić.

U 2. izbornoj jedinici na čelu liste bit će Boris Lalovac, a SDP će na toj listi partnerima predati tri mjesta. Inače, sva prva mjesta na listama dodijeljena su SDP-ovcima, a osim Bauka u 1. i Lalovca u 2., na njima su Siniša Hajdaš Dončić (3. jedinica), Mišel Jakšić (4. jedinica), Predrag Fred Matić (5. jedinica), Mihael Zmajlović (6. jedinica), Kristina Ikić Baniček (7. jedinica), Peđa Grbin (8. jedinica), Sabina Glasovac (9. jedinica) i Ranko Ostojić (10. jedinica).

Na 14. mjestu u 6. jedinici je i pjevačica Alka Vuica, a svojevrsno iznenađenje je i peto mjesto za Branku Bakšić Mitić, dogradonačelnicu Gline, koja je na tu dužnost na lokalnim izborima izabrana kao neovisna iz redova srpske manjine, a istaknula se humanitarnim angažmanom nakon potresa na Baniji.

Iako se spekuliralo da bi moglo doći i do promjene na listi u 1. izbornoj jedinici, odnosno da bi Milanović mogao podnijeti ostavku u posljednji tren i ipak biti kandidat, on je to demantirao u intervjuu za N1. 'Bio bih djetinjast da dam ostavku. Nije na stolu? Nije ni u ladici', rekao je Milanović, a i dalje planira biti premijer u slučaju pobjede SDP-a na izborima.

Odmah nakon SDP-ove koalicije, u 11.45 liste za 7. i 8. izbornu jedinicu predat će koalicija okupljena oko IDS-a. Ta će stranka u ove dvije izborne jedinice na izbore izaći s PGS-om, Istarskom strankom umirovljenika, Socijaldemokratima, Reformistima, Demokratima i Laburistima. Podsjetimo, IDS je bio jedna od stranaka koje su pregovarale o potencijalnoj suradnji sa SDP-om, no do dogovora nije došlo.

  • +3
Rijeke pravde Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Što se tiče velike koalicije, nakon tih prvih razgovora nismo razgovarali sa SDP-om o nekakvim konkretnim stvarima, uvjetima ulaska u nekakvu koaliciju, tako da je za nas to više-manje gotova priča i SDP je prihvaćanjem Milanovića za kandidata za premijera ustvari i nas na neki način izgurao iz te priče', kazao je prije deset dana predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Izborne liste u 12.30 predat će stranka Odlučnost i pravednost. Radi se o stranci bivše zastupnice Karoline Vidović Krišto, s kojom su suradnju pokušali dogovoriti Most i Suverenisti, no ona je odlučila samostalno izaći na izbore.

U 15 sati liste će predati i Domovinski pokret, a na izbore izlazi u koaliciji s novoosnovanom strankom Pravo i pravda, čiji je predsjednik eurozastupnik Mislav Kolakušić. Upravo će on biti prvi na listi u 1. izbornoj jedinici. Na listama će se vjerojatno naći i Ivan Vilibor Sinčić te Ivan Lovrinović iz te novoosnovane stranke, ali i drugi partneri Domovinskog pokreta, poput Zlatka Hasanbegovića iz Bloka za Hrvatsku.

U 16.30 liste će predati i Socijaldemokrati, stranka koja je nastala raskolom u SDP-u i na čijem je čelu Davorko Vidović. Socijaldemokrati u većini izbornih jedinica izlaze samostalno, osim u 8., gdje imaju suradnju s IDS-om, te 3., gdje su u suradnji s Nezavisnom platformom Sjever međimurskog župana Matije Posavca, koji će također danas predati listu.

Liste će predvečer predati i koalicija Fokusa i Republike Damira Vanđelića. Podsjetimo, Fokus je kratko vrijeme bio dio SDP-ove koalicije, no do dogovora nije došlo. Prvo je problem bila Radnička fronta, koja je također kratko bila u koaliciji, a nakon što je se SDP odrekao, Fokusu je problem postao Milanović.

  • +6
Zoran Milanović u Veloj Luci Izvor: Cropix / Autor: Livio Andrijic

'Istina je da smo u više navrata razgovarali sa SDP-om. Također, istina je da su se svi drugi dogovorili ili ispali iz tih dogovora sa SDP-om. Svi osim nas. Mi smo ostali zadnji upravo zbog toga što smo upozoravali SDP da nije dovoljno samo promijeniti HDZ s vlasti, već da trebamo znati što ćemo raditi dan poslije. Nažalost, nismo nikako mogli doći u poziciju da konstruktivno razgovaramo o programu. Svjestan sam da je SDP-u pobjeda na nišanu, ali nama to nije prihvatljivo ako je cijena toga urušavanje ustavnog poretka, agresija u javnom prostoru i politički obračun', kazao je šef Fokusa Davor Nađi, objašnjavajući zašto samostalno idu na izbore.

No ni to 'samostalno' nije dugo potrajalo jer su u Fokusu samo desetak dana kasnije našli partnera u Republici Damira Vanđelića.

I u petak će u DIP-u biti prava gužva za predaju kandidatura, a već su najavljeni Možemo!, Radnička fronta, SDSS, koalicija okupljena oko HSP-a, Stranka Ivana Pernara, politička platforma Umirovljenici zajedno, ali i Ava Karabatić, kao i Ričard Nezavisni, odnosno komičar Enio Meštrović koji je na prošlim lokalnim izborima razdrmao političku scenu u Zadru.

Još uvijek nije poznato kada će svoje liste predati HDZ, no svakako to moraju učiniti do petka u ponoć, do kada je rok za njihovu predaju.