pilot program

Jokić o predmetu Škola i zajednica: Kreće od toga da mladi prepoznaju probleme u zajednici, a potom sudjeluju u pokušaju njihova rješavanja

21.01.2022 u 17:28

Bionic
Reading

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je sastanak s Povjerenstvom za izvannastavnu aktivnost "Građanski odgoj i obrazovanje" u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba

Nakon sastanka, u predvorju Gradske uprave, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predsjednik Povjerenstva, viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić i Tanja Đaković, dali su izjave za medije o programu Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. Najavili su i ŠiZ, fakultativni predmet Škola i zajednica, koji će se isto pokušati uvesti.

'Upravo smo održali sastanak, mi smo najavili da ćemo pilotirati program Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnost u osnovnim i srednjim školama, Povjerenstvo se redovito sastaje, prijedlog kurikuluma bi trebao biti gotov negdje u veljači pa onda ide poziv školama da se prijave na pilot projekt. Mini pilotiranje će biti ove školske godine u nekoliko škola, a u 30 škola bi krenuo pilot iduće nastavne godine', istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević, prenosi HRT.

Dogovorili smo suradnju vezano za Građanski odgoj i obrazovanje kao fakultativni predmet, poručio je.

'To je program Škola i zajednica ili ti ŠIZ. Taj program koncipirali su Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci i Prva riječka gimnazija gdje se taj program pilotira. Slušali smo prve komentare učenika, oni su više nego oduševljeni, jedva čekamo da taj program dođe u zagrebačke škole. Riječ je dakle o fakultativnom predmetu. On je namijenjen učenicama i učenicima drugih i trećih razreda srednjih škola. Sa satnicom od 70 sati. Kurikulum je već izrađen, bit će predstavljen predstavnicima srednjih škola u Zagrebu, kako bi vidjeli koliko je interes za uvođenje tog pilotiranja', dodaje gradonačelnik Zagreba.

ŠIZ: Učenici će biti aktivni sudionici procesa

Zagreb će programe financirati troškove stručnog usavršavanja, troškove naknade za rad, kada taj rad nije uklopljen u neposredan rad s učenicima.

'Novac je već osiguran za sve ove aktivnosti u ovoj godini. Iznimno sam sretan da idemo s dva programa u zagrebačke škole već od sljedeće školske godine. Vjerujem da je ovo početak novog obrazovanja ne samo u Zagrebu, veći u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo živjeti bolje i tolerantnije', ističe.

  • +4
Tomislav Tomašević najavio novi način odvoza otpada u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Škola i zajednica nastao je kao predmet koji se predaje u drugim i trećim razredima osnovne škole te se radi o potpuno inovativnom predmetu, rekao je viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić

'Učenici su ti koji su aktivni sudionici procesa, oni kreiraju proces. Kreće od toga da mladi moraju prepoznati probleme i pojave u svojoj zajednici, a potom sudjelovati i u pokušaju njihova rješavanja', dodaje Jokić. 

"Imamo demokratski deficit"

Zahvalio je Tomaševiću što je spreman prihvatiti ovakav predmet u školama.

'On će na neki način držati odgovornima lokalne političare, gradonačelnike... Naši mladi nemaju svoj glas, a ovo je prilika za artikulaciju toga glasa. Škola i zajednica pokušava probiti barijeru u školstvu koja postoji već 30 godina, a to je problem školske zgrade. Škola i zajednica pokušava iskoračiti u zajednicu i dozvoliti zajednici da uđe u školu, pojašnjava Jokić. 

'Cijelo je vrijeme prisutan demokratski deficit, temeljen na građanskoj neaktivnosti i nevidljivosti, iako su građani odabrali demokratske promjene 90-tih, rekla je potpredsjednica zagrebačkog SDP-a Tanja Đaković

Aktivno građanstvo se razvija i to od malih nogu izgradnjom stavova, stjecanjem vještina, znanja, a što se kasnije prakticira u aktivnom životu, zato je nama građanski odgoj od vrlo velike važnosti, dodala je Đaković. 

Srednje škole će morati birati nekoliko stvari, moći će izabrati i samo Građanski odgoj i ŠiZ ili ne moraju ništa.  'Osnovne škole moći će prihvatiti to kao izvannastavnu aktivnost ili će reći da im to ne treba', rekao je predsjednik Povjerenstva za građanski odgoj, Tomislav Reškovac.