konferencija za medije

Tomašević otkrio da adventske kućice idu na licitaciju, početna cijena tisuću kuna. Progovorio i o otpremninama bivših šefova Holdinga

05.10.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su konferenciju za novinare

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec kazala je da je imenovano povjerenstvo za građanski odgoj i obrazovanje. Povjerenstvo je zaduženo za savjetovanje gradonačelnika i pripremanje kurikuluma. Sastav povjerenstva složili su 'od stručnjaka i stručnjakinja iz obrazovanja i različitih vrsta praktičara'. Predsjednik je Tomislav Reškovac iz Privatne klasične gimnazije. Uz njega su Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja, Karin Dulan, Tina Đaković iz Kuće ljudskih prava ispred GOOD inicijative, uključen je i Savjet mladih te četiri nastavnice koje su već radile na projektima u školama.

  • +9
Konferencija za medije Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Gradonačelnik Tomašević kazao je da se adventske kućice više neće direktno dodjeljivati. 'To je u skladu s jednoglasnom odlukom Gradske skupštine. Kućice idu na natječaj putem licitacije. Na pet lokacija: Europski trg, Trg bana Jelačića, Strossmayerov trg, Bogovićeva i Gajeva ulica', kazao je.

Definiran je i broj kućica, bit će ih 93. Postoje početne cijene za svaku od tih lokacija i to će biti kriterij. 'Kriteriji za kvalitetu usluge nećemo moći uvesti za ovaj advent zbog rokova, no to ćemo učiniti za drugu godinu', kazao je.

Natječaj traje do 18. listopada, otvaranje ponuda je 22. listopada. Početne cijene su od 1000 do 30.000 kuna.

'Ide se na manje kućice. I dalje nije jasno kako će se razvijati situacija s pandemijom.'

Tomašević je komentirao da je prethodna Uprava ZG Holdinga donosila kadrovske poteze za koje je smatrala da su najbolji za ZG Holding. 'Vjerujem da će novi članovi revidirati neke kadrovske odluke. No to će revidirati novoizabrana Uprava. Ja se neću miješati. Danas raspisujemo natječaj za člana Uprave zaduženog za financije. Rok za prijavu je kratak, osam dana', kazao je gradonačelnik.

Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Dodao je da je za vrijeme sada već bivše Uprave došlo do povećanja koeficijenata za pojedine ljude. No ne može znati kome je i kada povećan koeficijent u firmi od 7500 zaposlenih.

'Trebali su nam ljudi koji imaju znanja i iskustva i koji poznaju sustav i takve smo ljude izabrali. Te odluke su za tu situaciju bile potrebne i dobre', kazao je.

'Otežana je likvidnost Holdinga, naslijeđeni dug je velik i stalno se komunicira s bankama i Ministarstvom financija. ZG Holding i Grad Zagreb su financijski dvije spojene posude', istaknuo je.

'Bit će mjera za povećanje prihoda i smanjenje rashoda. Nadamo se da će i žičara početi raditi i da će ostvarivati prihode', kazao je i dodao da ne može isključiti povećanje računa za komunalije.

Likvidnost je otežana, no nikada se nije dogodilo da plaće kasne i vjerujem da će tako i biti. Vlada je najavila 150 milijuna kuna kredita Zagrebu za pretfinanciranje obnove od potresa. Samo u obrazovanju Zagreb je platio 270 milijuna kuna dobavljačima za obnovu nakon potresa. Izvode se radovi na obnovi 13 škola, vrijedni milijune kuna.

Kazao je da su otpremnine u Holdingu ranije bile astronomske i milijunske i da su ove za bivše članove Uprave Holdinga od tri prosječne plaće - razumne.

Kazao je da Nadzorni odbor mora nadzirati rad Uprave, a ne upravljati. 'Tu nije bilo dobre suradnje između njih. Svi su oni izabrani. No ima situacija kada stvari ne funkcioniraju. Ne može biti situacija da nešto ne funkcionira u odnosima i suradnji. Nismo se mogli usuglasiti oko koncepcije upravljanja, razišli smo se i to je to. Ne bih ulazio u detalje', dodao je.

Državna komisija za kontrolu javne nabave osporila je odluku o poništenju javne nabave vezane za glomazni otpad. Trebalo bi mijenjati Zakon o javnoj nabavi. Obrazloženje je da su Čistoća i gradska uprava znali da mogu sami obavljati taj posao. No došlo je do promjene vlasti. 'Za mene jesu bitne okolnosti kada dođe do promjene vlasti, imate političku volju da koristite resurse gradskog poduzeća. Mi smo legalisti, potpisat ćemo okvirni sporazum s dvije tvrtke. Treba još ići u nadmetanje. Sve što se tiče naših priprema da taj posao rade gradska poduzeća, taj posao ide dalje', istaknuo je.

Najam drobilice je završen, a i dalje traje postupak dozvole da bi se mogao drobiti glomazni otpad na platou u okviru postrojenja na Jakuševcu i za to vrijeme koriste se usluge privatne tvrtke. Ta cijena usluge drobljenja s transportom od Siska i nazad je nekoliko puta manja od cijene navedene u javnoj nabavi.

Podsjetimo, Tomašević je potvrdio da je Skupština Holdinga razriješila predsjednika Uprave Holdinga Nikolu Vukovića i člana Uprave Antu Samodola. Kao razlog smjene naveo je sve težu suradnju vezanu uz koncepcije upravljanja sa spomenutim dvojcem.

Za novog predsjednika Uprave ZG Holdinga imenovao je Ivana Novakovića.