prije g7

Johnson u utorak i srijedu s Merkel i Macronom

16.08.2019 u 23:16

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson idući bi utorak i srijedu trebao otputovati na sastanak sa svojim francuskim i njemačkim kolegama, a bit će to njegov prvi međunarodni posjet otkako je prošlog mjeseca došao na mjesto premijera, piše u petak Guardian.

Johnson namjerava uvjeriti čelnike Europske unije da ponovno otvore pregovore o brexitu ili se suoče s mogućnošću naglog izlaska druge najveće članice 31. listopada bez sporazuma o budućim odnosima s Unijom što bi, po očekivanjima poslovnog svijeta, uvelike otežalo odnose.

Njemačka vlada ranije je u petak priopćila da će se kancelarka Angela Merkel uskoro sastati s Johnsonom, no nisu rekli točno kada.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nije odmah komentirao mogućnost sastanka, a glasnogovornica Johnsonova ureda nije najavila nove planove putovanja.

"Boris Johnson će se idućeg tjedna sastati s Macronom u Parizu u utorak, s Merkel u Berlinu u srijedu te telefonski razgovarati s irskim premijerom Leom Varadkarom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom", napisao je na Twitteru šef briselskog ureda Guardiana.

Johnson bi idućeg tjedna trebao prisustvovati i sastanku G7 u Biarritzu na jugozapadu Francuske.