velika britanija

Johnson odgovara na pitanja vezana uz Cummingsa i pandemiju

27.05.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu će se suočiti s pitanjima zastupnika o vođenju krize koju je iznjedrila pandemija novog koronavirusa te potpori svom savjetniku Dominicu Cummingsu koji je prekršio mjere izolacije

Johnsona će zastupnici u Donjem domu parlamenta sat i pol rešetati pitanjima o pandemiji i Cummingsu, njegovom najbližem savjetniku poznatom kao mozgu uspješnog referenduma 2016. na kojem se većina Britanaca odlučila za izlazak iz Europske unije.

Cummings se našao na udaru kritika nakon što je otkriveno da je, usprkos mjerama ograničenja kretanja, odlučio napustiti London i odvesti se 400 kilometara na sjever Engleske kod roditelja jer se bojao da se nitko ne bi imao brinuti za 4-ogodišnjeg sina ako bi se i supruga i on razboljeli od covida. Zbog svoje odluke nije odstupio i ocijenio ju je 'razboritom'.

No, osim medija i oporbe, njegovo ponašanje kritiziraju i stranački kolege te je, kako prenosi AFP, ostavku tog ministra u vladi zatražilo i oko 40-ak konzervativnih zastupnika.

Premijer Boris Johnson je dva puta pred medijima odlučno branio Cummingsa, rekavši da je ponašanje njegovog savjetnika bilo 'razborito, zakonito i s integritetom', dok je ministar Michael Gove kazao kako 'briga za obitelj i dijete nije zločin'.

I ministar stanovanja Robert Jenrick je kazao da je nakon objašnjenja koje je Cummings dao 'vrijeme da se krene dalje'.

Prema anketi koju je proveo YouGov za dnevni list Times, potpora javnosti konzervativcima premijera Johnsona pala je u tjedan dana za devet postotnih bodova, na 44 posto, dok je laburistima, glavnoj oporbenoj stranci, potpora narasla za pet postotnih bodova, na 38 posto.

Boris Johnson se bavi aferom s Cuimmingsom u trenutku kada je krenuo s ublažavanjem restrikcijskih mjera zbog koronavirusa te je u ponedjeljak najavio da će u lipnju otvoriti tisuće dućana i trgovačkih centara.

Prema planu koji je predstavio, od 1. lipnja će krenuti s radom tržnice na otvorenom i izložbeni saloni automobila, uz sigurnosne smjernice za covid-19, a sve ostale trgovine od 15. lipnja.

Johnson se žuri ponovno pokrenuti ekonomiju koja je zaustavljena otkada je Britanija proglasila mjere protiv covida-19, uz optužbe koje pljušte da je sporo reagirao i prekasno uveo mjere za obuzdavanje širenja virusa Sars-CoV-2.