SLOBODAN ĐUROVIĆ NA BEOGRADSKOM SUĐENJU:

'Joca Amsterdam nema veze s ubojstvom Pukanića'

10.02.2011 u 21:23

Bionic
Reading

Na suđenju tročlanom beogradskom dijelu skupine optužene u Srbiji i Hrvatskoj za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića jedan od osuđenih u Hrvatskoj za taj zločin Slobodan Đurović u četvrtak je, u svojstvu svjedoka, izjavio kako nema nikakve veze s ubojstvom te da samim tim ni Sreten Jocić, prvooptuženi u beogradskom postupku, ne može biti umiješan

"Da ja nisam uhićen, Sreten Jocić vjerojatno ne bi ni bio spominjan u ovoj priči. Ja nisam bio nikakva veza, kao što se tvrdi u optužnici, što znači da Jocić nema nikakve veze s tim", kazao je Đurović, inače Jocićev kum, za kojega je Tomislav Marjanović u svjedočenju naveo kako je bio posrednik između Jocića i zagrebačkog dijela skupine, kojoj je i sam Marjanović pripadao prije nego se povukao.

Đurović je, svjedočeći u nastavku dokaznog postupka videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu, kazao kako do suđenja za ubojstvo Pukanća i Franjića nije imao nikakvih spoznaja o ubojstvu i tko je Pukanić niti pratio njegovo pisanje.

"Ja nikakve veze nemam s tim djelom i sve moje spoznaje u vezi s tim su iz ovog sudskog procesa", kazao je te dodao kako je kum s Jocićem već 23 godine te da s njime nikada nije pričao o Pukaniću.

Dodao je kako je priču kojom se terete on i Jocić izmislio svjedok Marjanović, uz, kako je rekao, suglasnost svojih mentora iz Uskoka.

Svjedočenje Đurovića trebalo bi biti nastavljeno u petak, kada će s ispitivanjem nastaviti Jocić, koji je s postavljanjem pitanja svjedoku započeo nakon što su to završili tužitelj i branitelji.

Optužnicom posebnog državnog odvjetništva u Beogradu Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović terete se za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Oni su optuženi da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića na zagrebačkome Županijskom sudu 3. studenoga izrečene su presude šestorici optuženih, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti.

Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubojstvu, njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.

Neposredni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30-ogodišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužaba da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura