KRATKI POSJET

Jimmy Carter prisustvovao komemoraciji u čast supruge Rosalynn

28.11.2023 u 23:56

Bionic
Reading

Jimmy Carter, 99-godišnji bivši američki predsjednik koji prima hospicijsku njegu od veljače, kratko se pojavio u utorak na komemoraciji u Atlanti za svoju suprugu Rosalynn Carter koja je umrla 19. studenoga.

U kolicima i odjeven u tamno odijelo s kravatom, ušao je u Ujedinjenu metodističku crkvu Glenn Memorial te se smjestio u prvi red okružen svojom djecom.

Bivšem predsjedniku je preko krila bila prebačena plavo-bijela deka, ukrašena izvezenim nasmiješenim portretom njegove supruge. Par je bio u braku 77 godina.

Kao prva dama, Rosalynn Carter odigrala je značajnu ulogu tijekom njegova predsjedništva od 1977. do 1981. godine, ali i u Carterovom humanitarnom radu nakon što je par napustio Bijelu kuću. Umrla je u dobi od 96 godina.

Jimmy Carter nije se obratio ožalošćenima. Njegov sin James Earl "Chip" Carter III poljubio ga je u čelo nakon što je odao počast Rosalynn Carter, nazvavši je "ljepilom" koje je držalo obitelj na okupu.

Bivši predsjednik bio je izložen brojnim zdravstvenim problemima, uključujući i rak, no odlučio je prekinuti medicinske intervencije i ući u hospicijsku njegu u svome domu u Plainsu prije devet mjeseci. Njegova supruga, koja je bolovala od demencije, pridružila mu se u hospicijskoj njezi nekoliko dana prije svoje smrti.

Carter i njezin suprug najduže su vjenčani američki predsjednički par, oženivši se 1946. godine kad je ona imala 18, a on 21 godinu.