MAĐARSKI NOVINAR:

'Ježiću je novac uplatio bivši šef MOL-a'

11.04.2014 u 17:26

Bionic
Reading

Mađarski novinar József Spirk izjavio je za Večernji list da je MOL znao i zatajio tko su stvarni vlasnici tvrtke Hangarn, koja je isplatila pet milijuna eura na račun tvrtke Xenoplast Roberta Ježića, novac za koji se u prvostupanjskoj presudi kaže da je mito Ivi Sanaderu za predaju upravljačkih prava Ine

'Nije riječ o Rusu Mihailu Gucerijevu, imam dokumente koji pokazuju da je ta tvrtka bila u 33-postotnom vlasništvu dvojice Mađara. Jedan od njih – József Tóth – siva je eminencija energetskog biznisa, a njegovo je ime namjerno skriveno od hrvatskih vlasti', rekao je Spirk.

Taj mađarski novinar svoja je saznanja u četvrtak objavio na portalu index.hu.

Večernji list prenosi da je su Tóth, bivši šef MOL-a i mentor Zsolta Hernádija, kao i njegova tvrtka, pod istragom i Austrijanaca zbog navodnog pranja novca.

Podsjetimo, mađarski tjednik Heti Valasz krajem 2011. pisao je da su ciparske tvrtke Hangarn Oil Products Trading i Ceroma Holdings Limited sestrinske firme ruskog plinskog giganta Gazproma. Ubrzo nakon objave tog teksta, reagirao je Gazprom, poručujući da sa tim ciparskim tvrtkama ima veze tek od jeseni 2011.

Ježić je na sudu ranije izjavio da je pet milijuna eura, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došla preko MOL-ovog pouzdanika Imre Fazekasa. Iako je kazao da ga nikada nije vidio, Ježić je svjedočio da je Fazekas transakciju dogovarao s direktorom Xenoplasta Stefanom Hurlimannom.

No, po pisanju medija, Fazekas je mađarskim tužiteljima ispričao da je novac na Ježićevom švicarskom računu uplaćen iz Rusije. Novac isplaćen Xenoplastu po toj je verziji bio je namijenjen skladištima plina u Omišlju koji je kompanija Russnjeft željela izgraditi na zemljištu tvrtke Dioki koja je tada bila u Ježićevu vlasništvu.

Više o tom slučaju možete pročitati ovdje