MAĐARI TVRDE

Sanadera je podmitio Gazprom, a ne Mol?

Bionic
Reading

Ciparske tvrtke Hangarn Oil Products Trading i Ceroma Holdings Limited - preko kojih je Zsolt Hernadi, prvi čovjek Mola navodno isplatio deset milijuna eura mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu protiv kojeg se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi postupak - sestrinske su firme ruskog plinskog giganta Gazproma. Tako barem tvrdi mađarski tjednik Heti Valasz u najnovijem broju navodeći da imaju 'vjerodostojne dokumente koje će ako treba dati istražnim tijelima'.

Na informacije koje je u četvrtak prenio i Bloomberg se zbog novinarskih upita očitovao i USKOK iz kojeg je priopćeno da objavljene informacije ne predstavljaju nikakav obrat u slučaju 'Sanader-Hernadi' tj. da nema nikave promjene u kaznenom predmetu USKOK-a protiv okrivljenog Ive Sanadera jer su im podaci o tim tvrtkama poznati i nalaze se i u istražnom i sudskom spisu.

Najnoviji medijski napisi, piše Poslovni dnevnik, nameću niz novih pitanja u slučaju podmićivanja bivšeg premijera: prema njima ispada da je 10 milijuna eura stiglo od Gazproma koji s Molom nema nikakve veze pa se onda ne može ni govoriti da se potplaćivanjem Sanadera htjelo Mađarima omogućiti veća upravljačka prava u Ini (čiji je Mol suvlasnik). Najnovije informacije iz Mađarske ozbiljno pokušavaju uzdrmati optužnicu protiv Sanadera, ali i inkriminiranje prvog menadžera Mola Zsolta Hernadija.

Tjednik Heti Valasz piše konkretno da se tvrtke Hangarn i Ceroma nalaze pod upravljanjem tvrtki, također registriranih u Limassolu na Cipru, i to na popisu poduzeća sestara ruskog Gazproma. Navode da je 'iz moskovske središnjice energetskog giganta tek ove jeseni priznato da njihove tvrtke, također registrirane u Limassolu - Atlas Alpha Services Limited i Potassa Holdings Limited - nadziru Hangarn i Ceromu'. Dakle, to su dvije tvrtke koje je u svom svjedočenju pred USKOK-om naveo Robert Ježić, vlasnik Diokija, čija je švicarska tvrtka bila dio lanca putem kojeg se mito isplatio (najprije preko Cipra pa potom preko Švicarske). Bloomberg je jučer kasnije poslijepodne objavio i reakciju iz Gazproma, iz kojeg poručuju da sa ciparskim tvrtkama imaju veze tek od ove jeseni.