vozači na dva kotača

Jeste li znali da vas policija može optužiti čak i ako ste sami pali s bicikla?

20.10.2022 u 11:01

Bionic
Reading

Sindikat biciklista uputio je dopis MUP-u u kojem se zalažu za promjenu prakse u radu policije čime bi se uštedio proračunski novac. Izdvojili su i konkretne primjere ukazujući na besmislenost kažnjavanja u slučajevima beznačajnog prekršaja

Slučaj prvi: Na jednoj strani policija ispisuje kaznu biciklistima za vožnju biciklističkom stazom u suprotnom smjeru od označenoga, a istovremeno na suprotnoj strani automobili nekažnjeno stoje parkirani i na pločniku i na biciklističkoj stazi kojom bi kažnjeni biciklisti trebali voziti.

Slučaj drugi: Vozači bicikla često ostanu zatečeni i prilično neugodno iznenađeni kad u slučajevima u kojima su sami skrivili pad s bicikla i ozlijedili se dobiju još i kaznu za izazivanje prometne nesreće, a nitko drugi nije stradao niti je došlo do materijalne štete.

Slučaj treći: Neosvijetljeni biciklisti ili oni koji izlijeću na kolnik u krivim smjerovima prolaze često bez kazne, izdvaja neuobičajene situacije Dnevnik.hr.

Sindikat biciklista je uputio dopis MUP-u u kojem se zalažu za promjenu prakse u radu policije što bi uštedjelo i novac u proračunu koji se troši na pokrivanje troškova prekršajnog postupka. Zatražili su primjenu članka 24.a Prekršajnog zakona (beznačajan prekršaj) u slučajevima kada se radi o padu vozača bicikla prilikom kojeg nije došlo do materijalne štete ili ozljeda drugih sudionika u prometu te kada vozač bicikla krši članak 112. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a pritom ne ugrožava druge sudionike u prometu. Također, od policije traže da usmjere represivno djelovanje na prekršaje vozača bicikala koji nisu propisno osvijetljeni noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Iz Sindikata biciklista navode primjere podnošenja optužnih prijedloga protiv biciklista koji padnu s bicikla i ozlijede se, a da pri tom ne ugroze druge sudionike u prometu:

'Vozači bicikla često ostanu zatečeni i neugodno iznenađeni kada u ovakvim slučajevima dobiju još i kaznu za izazivanje prometne nesreće. S gledišta zakonodavca, to se smatra prometnom nesrećom, bez obzira je li netko sletio autom ili biciklom s ceste, čak i ako je samo nastala materijalna šteta, a posebice ako se pri tome još i ozlijedio'.

Besmisleno je, upozoravaju iz Sindikata, postupanje policije u ovakvim slučajevima, gdje ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen, a posljedice prekršaja biciklista pogađaju tako da je njegovo kažnjavanje nepotrebno s obzirom na to da se nalazi u bolnici, a drugih oštećenika, kojima je potrebna nadoknada štete, nema'.