'DIREKTOR' JE ODAVNO OUT!

Jeste li kušali ova zagorska vina? Austriju su raspametila

31.03.2015 u 09:06

Bionic
Reading

Na Austrian Wine Challengeu (AWC) u Beču, najvećem međunarodnom vinskom natjecanju po broju uzoraka u svijetu, već dvije godine zaredom tri su hrvatska vina među čak 14 tisuća uzoraka iz 40 zemalja svijeta osvajala vrlo visoka priznanja za kvalitetu: Srebrni su bili traminac iz 2012. i muškat žuti iz 2013, a moslavac odnosno šipon dobio je brončanu medalju. Riječ je o vinima koja proizvodi Poljoprivredna zadruga Ivanec na lokalitetu Čardak nedaleko od Klenovnika, što govori o tome da vinogradari u Hrvatskom zagorju itekako znaju proizvesti kvalitetna vina, ali je problem što se za to razmjerno malo zna, posebice u usporedbi s vinima iz susjednog Međimurja ili drugih poznatijih domaćih vinskih lokaliteta

Nije nimalo slučajno to što su nagrađena vina proizvedena na području s kojeg se pruža prekrasan pogled na Ivančicu i obližnji dvorac u Klenovniku. Naime, kako doznajemo od Branka Putareka, direktora Poljoprivrednog poduzeća Ivanec koje je poslovno povezano s PZ-om, vinogradarstvom su se na tom području počeli baviti još grofovi Draškovići. Razlog tome je vjerojatno posebna mikroklima i položaj koji omogućuje proizvodnju vina iznimne kvalitete i posebnih bukea, što je došlo do izražaja i lanjske godine, koju domaći vinogradari uglavnom neće pamtiti po dobru.

'Na mjestu srednjovjekovne utvrde u Klenovniku, kako kažu povjesničari, Draškovići su dugo gradili dvorac, dovršen 1667. Desetak godina ranije, 1653, izgradili su i podrume na Čardaku, a oni su tijekom povijesti mijenjali vlasnike pa su bili i u vlasništvu ministra financija iz Beča. Njegovi su ga nasljednici prodali radničkom fondu, a nakon Drugoga svjetskog rata prešli su u vlasništvo PZ-a Klenovnik koji se pripojio PZ-u Ivanec 1963', veli nam Putarek.

Nekadašnji Draškovićevi vinogradi, koje je PZ Ivanec temeljito obnovio prije desetak godina, prostiru se na deset hektara.

'To su najveći vinogradi u jednom komadu u Varaždinskoj županiji. Imamo pet sorti bijelog vina i dvije crnog: rajnski rizling, pinot bijeli, žuti muškat, traminac i moslavac te pinot crni i syrah, te ukupno oko 40 tisuća čokota, od kojih dobijemo oko 45 tisuća litara vina, dakle po trsu litru vina, što govori o tome da nam je prioritet kvaliteta, a ne kvantiteta', naglašava upravitelj PZ-a Ivanec Stjepan Cerovečki. U suvremenu vinogradarsku opremu, kako dodaje, uloženo je tri milijuna kuna dok su u sadnju WCR cjepova iz talijanskog Rausceda uložena još dva milijuna kuna, pri čemu je dio cjepova sufinancirala Varaždinska županija.

'Ulagalo se u opremu i tehnološki proces. Proces proizvodnje vina počinje predanim radom u vinogradu te što manjim opterećenjem trsova. Pratimo trendove u svijetu vinarstva, a glavni cilj je što više transferirati arome u čaše naših konzumenata', napominje tehnolog Ivica Sever

Upravitelj PZ-a Ivanec naglašava da im je velika želja izgraditi objekt u koji bi preselili sadašnju liniju proizvodnje kapaciteta 80 tisuća litara vina.

Kooperanti do Vukovara i Iloka

PZ Ivanec, koji ima 45 zaposlenika, jedna je od tek dvije poljoprivredne zadruge koje djeluju u Varaždinskoj županiji. 'Osnovna djelatnost nije nam proizvodnja vina, već tov junadi te smo među pet ili šest najvećih hrvatskih proizvođača junećeg mesa. U tovu imamo oko 1.500 junadi u turnusu kod četrdesetak kooperanata od Krapinsko-zagorske pa do Vukovarsko-srijemske županije, odnosno Vukovara i Iloka. Junice izvozimo u Italiju, točnije u Toskanu, u kojoj se od njihova mesa pravi fjorentinski odrezak', naglašava upravitelj PZ-a Ivanec, a spomenuti PZ ima i 50 hektara zemlje za ratarsku proizvodnju, vlastitu veterinarsku službu te 15 trgovina poljoprivrednog repromaterijala i mješovite robe.

'Time bismo oslobodili prostor od starih podruma i u njemu uredili kušaonicu. Riječ je o uistinu vrijednoj građevini, čiji su zidovi s jugozapadne strane debeli čak tri metra, a sa sjeverne metar. Međutim takva investicija zahtijeva ulaganje od devet milijuna kuna', napominje Putarek.

Toliki novac nije lako osigurati u današnje vrijeme, kada imamo sve više domaćih, a još više uvoznih vina upitne kvalitete i s vrlo niskim cijenama.

'PZ Ivanec i ove godine ima šampiona mladih zadružnih vina (muškat žuti) te je osvojio prva tri mjesta na natjecanju vina hrvatskih poljoprivrednih zadruga. Ove se godine nadamo i uspjehu u Londonu. Na tamošnje najprestižnije natjecanje IWC poslali smo našu ledenu berbu iz 2011. jer su analize Zavoda za vinarstvo pokazale da smo nakon tri godine dozrijevanja dobili vino vrhunske kvalitete', veli Putarek.

Usprkos nedvojbenoj kvaliteti, pa i izvrsnom dizajnu boca, na kojima je crtež dvorca Trakošćan, uz odobrenje nadležnog ministarstva, vina PZ-a Ivanec uglavnom se prodaju samo u Varaždinskoj županiji, i to na rijetkim mjestima.

'Mogu se kupiti u vinoteci u sklopu poljoprivredne apoteke u Ivancu kod teniskih terena, kao i u podrumima na Čardaku. Intenzivno pregovaramo s distributerima vina i trgovačkim lancima kako bismo osigurali što veći broj prodajnih mjesta i bili dostupni većem broju kupaca’, naglašava komercijalist Rudolf Gotal, dodajući da imaju i degustacijsku salu za 50 gostiju.