BORBENA VOZILA IZ ĐURE ĐAKOVIĆA

Jerković: 'Afera Patrija ne postoji'

16.02.2010 u 17:56

Bionic
Reading

Predsjednik uprave "Đure Đakovića Specijalnih vozila" Bartol Jerković danas je u vezi s novinskim napisima u kojima su iznesene sumnje da se u ugovaranju posla za proizvodnju oklopnih vozila pogodovalo finskoj tvrtki Patriji, rekao da je riječ o izmišljenim i paušalnim ocjenama što se pojavljuju u nekim medijima kao plod nepostojećih afera

Đuri Đakoviću - Specijalnim vozilima po finskoj tehnologiji proizvode se borbena oklopna vozila za Oružane snage RH.

'Tvrdnje kako su dvije godine prije natječaja prenošene, otkucavane ili davane bilo kakve informacije o natječajnoj dokumentaciji koja će se pojaviti za dvije godine ne treba posebno komentirati', kazao je Jerković.

Podsjetio je kako je MORH 2007. proveo transparentan međunarodni natječaj za nabavu borbenih oklopnih vozila za domaće oružane snage po uvjetima i kriterijima koji su natjecateljima bili poznati. Pobijedila je tvrtka "Patria" ponudom koju je povjerenstvo ocijenilo boljom u svim elementima.

'Po nama raspoloživim informacijama ta je ponuda bila jeftinija za 36 milijuna eura nego konkurentska. Vozilo se pokazalo boljim i na poligonskim testovima, a ponuđen je i znatno vrjedniji ofset-program', istaknuo je Jerković uz napomenu da se konkurentska tvrtka nije žalila.

Proizvodnja borbenih oklopnih vozila u Slavonskome Brodu spada među visokosofisticirane tehnološke pothvate koji su ponos hrvatske industrijske proizvodnje, rekao je Jerković koji je u medijima prozvan da je odao povjerljive podatke, što on niječe.

Ni tvrtka 'Specijalna vozila', ni ja osobno, niti bilo tko od djelatnika nije bio uključen ili je utjecao na odlučivanje o izboru najpovoljnije ponude ili na postupak ili provedbu natječaja. Naša je uloga u ukupnu procesu bila neutralna u odnosu na bilo kojeg inozemnog ponuditelja, kazao je Jerković

"Bili smo ne samo zainteresirani nego nam je to bila i legalna i legitimna dužnost jer smo težili što većem sudjelovanju lokalne proizvodnje i naravno htjeli smo provjeriti kakve su reference mogućih sudionika u natječaju", dodaje Jerković.

Inače, nakon usvajanja tehnologije, radi čega su radnici i stručnjaci "Đakovića" bili izravno uključeni u proizvodnju šest oklopnih vozila u Finskoj, u pogonima "Specijalnih vozila" trenutačno se ispituju dva u cijelosti hrvatska vozila. Postupak će završiti do kraja mjeseca, a ispitivanje još četiriju predviđeno je za ožujak pa se može reći kako je u Brodu uspostavljena serijska proizvodnja oklopnjaka, zaključuje Jerković.

Nada se kako neutemeljeni napisi neće ugroziti taj poslovni i tehnološki pothvat "Specijalnih vozila" koji ih vraća i na svjetsko tržište vojne industrije.