ZNANSTVENICI ZATEČENI

Jeleni počeli rikati dva mjeseca ranije

23.07.2011 u 16:27

Bionic
Reading

U zaštićenom Zoo-rezervatu Parka prirode Kopački rit početkom srpnja počela je rika jelena, što je dva mjeseca ranije od uobičajenog prirodnog ciklusa paranja jelena, a to do sada nikada nije zabilježeno, rekli su znanstvenici na današnjoj konferenciji za novinare

Dr. Radoje Ljubojević, stručni suradnik za lovstvo osječkih Hrvatskih šuma, kazao je da čak ni u literaturi nema zabilježenih podataka o takvoj pojavi, osim nešto ranijoj riki ili produženoj. Stručnjak za lovstvo ocjenjuje da su klimatski uvjeti i velika suša, prema prvim razmišljanjima, jedan od razloga što je rika počela tako rano.

Rika jelena je počela samo u posebnom Zoo rezervatu Kopačkog rita, gdje su se jeleni iz cijelog područja premjestili u potražnji za vodom. Došlo je do novih socijalnih kontakata između jelena i košuta što je dovelo i do fizioloških promjena, te su neke košute očito izazvane pojavom novih jelena u svom okruženju počeli ranije izlučivati hormone koji privlače jelene, a oni su pak krenuli u svoja rikališta izazvani nagonom za parenje, rekao je Ljubojević.

Uobičajeno je da rika jelena, odnosno početak parenja počinje krajem kolovoza, ali je najintenzivniji polovicom rujna i traje do listopada.

U svakom slučaju, znanost je izazvana i mi ćemo se intenzivno baviti proučavanjem toga fenomena, a pozivamo sve znanstvenike da nam se priključe, kazao je Ljubojević.

Pojasnio je kako u vrijeme rike jelena, često dolazi do okršaja jelena koje čuvaju svoje stado košuta i spremni su boriti do smrti sa suparnikom.

U lovištu Podunavlje-podravlje s kojim gospodare Hrvatske šume ima matično stado od 1600 grla jelenske divljači, oko 200 srneće i oko 800 divljih svinja.

Ravnateljica Javne ustanove Park prirode Kopački rit Biserka Vištica istaknula je kako su djelatnici nadzorne službe riku jelena čuli još početkom srpnja, ali su je uspjeli snimiti 14. srpnja, nakon čega su kontraktirali odgovorne u Hrvatskim šumama koji su se uključili u praćenje pravog fenomena prirode.

Prema njezinu mišljenju razlog uranjene rike jelena je sigurno povezan s klimatskim promjenama, a kako je rekla, na struci je da odgovori što se zapravo događa. Dodala je kako su angažirali i znanstvenike s osječkog Sveučilišta J.J. Strossmayera, te da imaju brojne pozive, čak iz inozemstva, lovnih stručnjaka i lovaca koji se zanimaju za riku jelena u srpnju.