VAŽNI POSTUPCI

Jednom rečenicom EPPO otkrio što misli o izjavi Ivana Turudića

08.02.2024 u 20:11

Bionic
Reading

'Nisam siguran da smo trebali osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), niz zemalja ga nema i funkcioniraju. Mislim da je situacija kod njih bolja. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni se brinu o financijskim interesima EU-a. Mislim da se prenaglašava njihova moć', kazao je sudac Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik

Ured EPPO-a vodi glavna europska tužiteljica Laura Kovesi, poznato lice u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom u Rumunjskoj, a da nema EPPO-a u Hrvatskoj, primjerice, upitno je bi li DORH pokrenuo postupak protiv Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića, bivšeg ministarskog dvojica u Vladi Andreja Plenkovića, a ne treba zaboraviti ni aferu Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, podsjeća Dnevnik.hr.

Turudić je svoje sumnje u opravdanost postojanja EPPO-a u Hrvatskoj podijelio u intervjuu za N1, koji je upitao EPPO može li Turudićeva izjava narušiti njihovu suradnju s DORH-om i ostalim nadležnim tijelima u Hrvatskoj, kao i hoće li se Kovesi uskoro sastati s Turudićem.

'Nemamo komentara. Uvijek kada imamo nešto za reći to i proaktivno napravimo', poručili su iz EPPO-a.

Iako je Turudić naveo da niz zemalja nema otvoren Ured europskog tužitelja unutar svojih granica, brojke pokazuju da je njihov broj zapravo mali, a da je i dio onih koje ga nemaju već podnio zahtjev da budu dio mreže EPPO. Detalje pronađite u analizi tportala.

  • +6
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL