MOSTAR PODIJELJEN

Jedni iščekuju susrete Hrvatske, a drugi BiH

12.06.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Vlasti u nekoliko županija u Federaciji BiH udovoljit će zahtjevima ugostiteljskih objekata da produže radno vrijeme za vrijeme Svjetskoga prvenstva u nogometu dok se u Mostaru policija sprema kako bi spriječila izgrede koji su bili redoviti za vrijeme međunarodnih susreta reprezentacija BiH i Hrvatske na međunarodnim natjecanjima, a tamošnjim ugostiteljima nema tko odobriti produženje radnog vremena jer više od dvije godine ne postoji gradsko vijeće.

Skupština županije Sarajevo odobrila je jednoglasno suglasnost na inicijativu zastupnika Elmedina Konakovića, da se od četvrtka do 12. srpnja za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva dopusti produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima i okupljanje na mjestima gdje se javno prenose utakmice svjetskog prvenstva. Zbog toga će vlada sarajevske županije izmjeniti Zakon o javnom okupljanju kojim će predvidjeti ovakve situacije.

Sličnu odluku donijele su i vlasti u Zeničko-dobojskoj županiji.

Istodobno u Mostaru, gradonačelnik Ljubo Bešlić nije mogao samostalno donijeti odluku o produženom radnom vremenu jer je treba odobriti Gradsko vijeće koje je raspušteno prije skoro dvije godine, budući da jedino u tom gradu nisu održani lokalni izbori zajedno s drugim sredinama u BiH.

Zbog toga je Bešlić zatražio da vlasti Hercegovačko-neretvanske županije donesu odluku oko produženja radnog vremena, što su one pak odbile učiniti. Iz policije u Mostaru su izvijestili da će ipak 'progledati kroz prste' i neće reagirati na okupljanje ljudi i produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata.

No, u gradu na Neretvi će se navijati usporedno za dvije nogometne vrste. Već nekoliko dana zapadni, većinski hrvatski dio grada okićen je hrvatskim zastavama i obilježjima te se s nestrpljenjem očekuje susret s Brazilom kojim će se otvoriti prvenstvo.

Istodobno, u istočnom većinskom bošnjačkom dijelu Mostara izvješene su bosanskohercegovačke, ratne zastave Armije BiH kao i zastave Brazila.

U Republici Srpskoj nema većeg uzbuđenja oko Svjetskoga prvenstva.

Većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih političara u BiH ipak je zaželjela da bosanskohercegovačka reprezentativna vrsta poluči dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu. Među onima koji su rekli da će navijati za BiH bio je i Milorad Dodik, čelnik Republike Srpske koji često osporava državni suverenitet Bosne i Hercegovine.