seksistička kultura

Jedna od tri osobe u australskom parlamentu spolno uznemiravana

30.11.2021 u 11:05

Bionic
Reading

Jedna od tri osobe zaposlene u australskom parlamentu iskusila je neki oblik spolnog uznemiravanja na svom radnom mjestu, objavljeno je u utorak u izvješću koje je financirala vlada.

Nakon sedmomjesečne istrage „seksističke kulture” u australskom parlamentu, utvrđeno je da je seksualno uznemiravanje i nasilničko ponašanje u parlamentu uvelike prisutno te se odnosi i na zakonodavce i na ostalo osoblje. Takvo je ponašanje iskusilo 63 posto ženskih zastupnica.

Muški su političari normalnim smatrali "da te podignu, poljube u usta, dodiruju, potapšaju po stražnjici, komentiraju izgled, znate, uobičajene stvari.. a kultura je to dopuštala”, rekla je jedna od 1700 osoba s kojima je vođen intervju.

Izvješće je izradilo 28 prijedloga, uključujući i službenu izjavu priznavanja problema te „proaktivne usredotočenosti na sigurnost i dobrobit”.

Izvješće je objavljeno usred gnjevnih reakcija zbog prijavljenog silovanja djelatnice parlamenta Brittany Higgins u uredu ministra, nakon izlaska s kolegama iz Liberalne stranke.

Njezine optužbe, zbog kojih je suđenje još uvijek u tijeku, izazvale su prosvjede diljem zemlje te je došlo do zahtjeva za reformama.

Higgins je u utorak pozdravila izvješće te zahvalila onima "koji su podijelili svoje priče koje su doprinijele ovom izvješću”.

„Nadam se da će se sve strane u politici ne samo posvetiti ovim prijedlozima, već ih u potpunosti provoditi”, kazala je u izjavi poslanoj preko Australskog nacionalnog sveučilišta, gdje je gostujuća profesorica.

Zastupnica stranke Zelenih Sarah Hanson-Young opisala je izvješće kao „osuđujuće razotkrivanje seksističke kulture i uznemiravanja u politici”.

„Statistike i komentari su šokantni, no za mnoge žene ovdje nisu iznenađujući i podsjećaju na naša vlastiti iskustva”, dodala je.