ZLATKO SUDAC

'Jedini problem našeg života je strah od ljubavi '

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.12.2008 08:13
  • Objavljeno 16.12.2008 u 08:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Knjiga Dunje Ujević ‘Zlatko Sudac - razgovori’, u kojoj svećenik govori o svom životu u obitelji, duhovnim iskustvima te o obraćenju i opredjeljenju za Isusa Krista, predstavljena je sinoć u punoj kino-dvorani Studentskog centra u Zagrebu

Autorica Dunja Ujević kazala je da je knjiga nastajala s vremena na vrijeme, onako kako su ona i velečasni Sudac ‘živjeli svoje prijateljstvo i upoznavali jedno drugo’. Napomenuvši da je knjiga puna duha Zlatka Sudca, drži da se kroz nju može ‘učiti živjeti’.

‘Bila sam pomiješala kriterije, a sada u životu znam što mi je važno a što nije’, rekla je Ujević dodavši kako je to ‘milost Božja koju je dobila preko Sudca.’

Recenzent don Živko Kustić istaknuo je da je vrijednost knjige u tome što je neobično jednostavna i neposredna pa se može čitati bez teološkog predznanja. ‘On ne misli iz cijelog katoličkog iskustva, nego iz cijele kristalno jasne, jedinstvene katoličke vjere’, kazao je Kustić, istaknuvši da Sudcu dogme ne smetaju kao ograde, nego se ‘po njima uspinje kao prema darovanom svjetlu’.

Uspoređujući Sudca sa svecem, Kustić je kazao da je Crkva uvijek oprezna prema svecima, pogotovo živim. ‘Svetac po svojoj naravi ne da mira Crkvi i ona je zbog njega uznemirena’, rekao je dodajući kako se ne treba čuditi što su danas u Crkvi oprezni prema Sudcu.

Recenzent fra Zvjezdan Linić rekao je da ta knjiga može biti izazovno štivo za mnoge koji traže Boga.

‘Jedini problem našeg života je strah od ljubavi i davanja sebe’, istaknuo je Zlatko Sudac dodavši da kroz cijeli život treba ‘ljubiti i biti ljubljen bez straha da će ljubav uzeti nešto tvoga’. ‘Budite iskreni prema sebi, pa ćete biti i prema drugima’, kazao je. Napominjući da je neznanje kruna svakog zla pozvao je ljude da čitaju i uče jedni od drugih.

Istaknuvši da ljudsku dušu ne mogu nahraniti samo materijalne stvari, najavio je da će sredstvima od prodaje knjige pomoći u izgradnji Duhovno-pastoralnog centra na Krku s tisuću mjesta, u kojem će biti i centar za pomoć braniteljima. U tom će se centru koristiti isključivo domaći proizvodi, kazao je Sudac, koji drži kako se Hrvati za razliku od drugih naroda boje predstavljati kao Hrvati. Pred ulazak u EU, trebamo cijeniti svoje, kazao je Sudac.

Ulomke iz knjige čitali su Anja Šovagović Despot i Dragan Despot, a objavila ju je nakladnička kuća ‘Joshua’.

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi