hrana kao utjeha

Jedete nezdravo kad ste pod stresom? Posljedice su puno gore nego što se mislilo

11.12.2023 u 22:09

Bionic
Reading

Manje-više svi se danas moraju nositi sa stresom. No oni koji rade jako stresne poslove i imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti trebali bi ozbiljno shvatiti nova saznanja u vezi s unosom nezdrave hrane u stresnim situacijama jer su posljedice puno gore nego što se mislilo

Mnogi ljudi u stresnim situacijama traže spas u nezdravoj hrani, no to može smanjiti dotok krvi u mozak i uzrokovati lošiju kardiovaskularnu funkciju, pokazalo je novo istraživanje. Nadalje, sve to onda ima negativan učinak na mentalno zdravlje i kognitivne sposobnosti osobe, a povećava se i rizik od srčanih bolesti.

Kako je rekao profesor Jet Veldhuijzen van Zanten za Guardian, zapanjujuća je razlika u tijeku oporavka od stresa kad jedemo masnu hranu i kad je ne jedemo za vrijeme stresnog razdoblja. Za ljude koji već imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti učinci bi mogli biti još ozbiljniji.

Zdravija alternativa je naravno grickanje voća i povrća. Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition and Nutrients, također je pokazalo da hrana bogatija polifenolima - poput kakaa, bobičastog voća, grožđa, jabuka... - može spriječiti oštećenje krvožilnog sustava.

Znanstvenici su otkrili da konzumiranje masne hrane tijekom stresa pogoršava krvožilne funkcije za 1,74 posto. Prethodne studije pokazale su da smanjenje krvožilnih funkcija za jedan posto dovodi do povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti za 13 posto.

'Eksperiment je osmišljen kako bi simulirao svakodnevni stres s kojim bismo se mogli nositi na poslu ili kod kuće. Kad smo pod stresom, u tijelu se događaju različite stvari - ubrzavaju se otkucaji srca i krvni tlak, šire se krvne žile i povećava dotok krvi u mozak. Također znamo da elastičnost naših krvnih žila, kojom mjerimo krvožilne funkcije, opada nakon mentalnog stresa', rekla je autorica studije Rosalind Baynham sa Sveučilišta u Birminghamu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'