miroslav venus

Epidemiolog o pobolu hripavca: 'Bolest ima tri faze, a u ovoj se najviše širi'

11.12.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Epidemiolog Miroslav Venus komentirao je nezapamćen pobol hripavca u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je od hripavca oboljelo 2312 osoba, što je najveći broj u posljednjih 40 godina. Testirano je 5342 pacijenta, od čega je oko 35 posto bilo pozitivnih. Po broju oboljelih prednjači Grad Zagreb te Splitsko-dalmatinska županija, a najbrojniji je među djecom u dobi od 10 do 14 godina.

Epidemiolog prim. dr. sc. Miroslav Venus pojasnio je da je hripavac bolest uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. 'Riječ je o izrazito zaraznoj bakteriji i to je, naravno, loše. Posebno je opasna za malu djecu, onu koja su se tek rodila pa nemaju zaštitu', rekao je, piše Danas.hr. Podsjetio je da se po kalendaru cijepljenja djeca trebaju cijepiti s tri doze u prvoj godini života i onda još s dvije doze u predškolskoj dobi.

Međutim imunost ne traje zauvijek, nego, kako kaže, opada nakon desetak godina. Hripavac ne bi trebao predstavljati tešku bolest za odrasle i zdrave osobe, no nezgodan je zbog kašlja po kojem ga je najlakše prepoznati, rekao je.

'Najčešći simptom je izrazit kašalj s piskutavim udahom zbog kojeg su ga u narodu prozvali magarećim', rekao je Venus. Bolest se dijeli u tri faze. 'Prva je poput prehlade ili gripe te je prate povišena temperatura i osjećaj slabosti, a upravo se u toj fazi najviše širi. Kašalj se razvija u drugoj fazi te može biti opasan jer se dijete zakašlje i u pojedinim fazama ostaje bez zraka', istaknuo je. Zadnja je faza oporavka te može trajati i nekoliko mjeseci.

  • +8
Redovi za testiranje na hripavac u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kaže da sadašnja situacija pokazuje da se ne pridržavamo preventivnih mjera, prije svega cijepljenja, a hripavac se najviše pojavljuje upravo u županijama u kojima je razina cijepljenosti niska.

Iz HZJZ-a upozoravaju da su najugroženija novorođenčad i dojenčad, kod kojih bolest može biti vrlo teška, a u pojedinim slučajevima i smrtonosna. Za djecu koja su primila sva potrebna cjepiva bolest nije opasna, a u većini slučajeva nema ozbiljnijih komplikacija.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'