Unabomber

Jedan od najpoznatijih američkih terorista pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji

10.06.2023 u 20:44

Bionic
Reading

Ted Kaczynski, bivši profesor matematike koji je postao poznat kao "Unabomber" izvevši niz misterioznih bombaških napada tijekom 17 godina u kojima je poginulo troje ljudi, umro je u subotu u 81. godini, objavio je ABC News

Kaczynski, koji je izradio i poslao puno bombi živeći u kolibi bez tekuće vode u ruralnoj Montani, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Sjevernoj Karolini, objavila je Savezna uprava za zatvore.

Diplomirao je na Harvardu i od djetinjstva bio samotnjak, a meta njegovih napada bili su sveučilišni profesori, znanstvenici i vlasnici trgovina s računalima, a čak je pokušao srušiti komercijalni zrakoplov. Njegova kampanja trajala je od 1978. do 1995., a borio se protiv, kako je vjerovao, zla moderne tehnologije.

Godinama je zbunjivao policiju koja mu nije mogla ući u trag, pa je slučaj nazvala UNABOM (University and Airline Bombings).

Proboj u istrazi dogodio se kada je Kaczynski objavio manifest od 35.000 riječi pod nazivom "Industrijsko društvo i njegova budućnost" koji je objavljen u medijima u rujnu 1995.

Njegov mlađi brat David dojavio je policiji da autorove ideje nalikuju Tedovim. Agenti su ga uhitili u njegovoj kolibi u travnju 1996. 

Nije poslušao savjete odvjetnika da se pravi ludim i priznao je krivnju po svim točkama optužnice u vezi bombaških napada 1998. Sud u Kaliforniji osudio ga je na četiri doživotne kazne zatvora i dodatnu kaznu od 30 godina zatvora. 

Premda se ne zna što ga je potaknulo da čini zlo, jedan od razloga moglo bi biti sudjelovanje u zloglasnom znanstvenom eksperimentu na Harvadu. Psiholozi su ondje podvrgnuli studente dobrovoljce višesatnom ekstremnom verbalnom i emocionalnom zlostavljanju kako bi utvrdili kako se ljudi nose sa stresom. Eksperiment je trajao tri godine. 

Unabomber je aktivirao ukupno 17 bombi i ozlijedio oko 25 ljudi, od kojih su neki ostali bez vida, sluha ili prstiju.

Sam je doveo do svojeg pada poslavši 1995. medijima pisma u kojima je tražio da objave njegov esej od 35.000 riječi o opasnostima industrijalizacije. 

"Industrijska revolucija i njezine posljedice katastrofa su za ljudsku rasu", napisao je na početku eseja.

Tvrdio je da modernizacija destabilizira društvo, podvrgava ljude poniženjima i "nanosi tešku štetu prirodnom svijetu".