radikalizacija društva

Šef Odjela za terorizam MUP-a otkrio koliko je od lani podneseno kaznenih prijava zbog djela povezanih s terorizmom

13.09.2022 u 20:21

Bionic
Reading

Još se vuku repovi subotnjeg prosvjeda ispred zgrade HDZ-a na kraju kojeg je policija uhitila maloljetnika.

Kod njega su na licu mjesta našli bengalku, molotovljeve koktele i improvizirano hladno oružje, a potom u stanu i oproštajna pisma. Premijer Andrej Plenković jučer je rekao da u Hrvatskoj postoji organizirana skupina koja se naoružava i silom želi srušiti vlast. Tko su te grupe, što rade sigurnosne službe i koliko su ozbiljni ovakvi incidenti? Za Novu TV progovorio je voditelj Odjela za terorizam MUP-a, Krešimir Mamić.

Na pitanje kako se policija bori s takvim počiniteljima, Mamić odgovara kako Ravnateljstvo policije ima uspostavljen sustav za prevenciju i suzbijanje radikalizacije ekstremizma. "Taj sustav se sastoji od naših tijela i suradnje s drugim agencijama u RH, ali i međunarodne suradnje s partnerima. Učinkovitost te suradnje možemo mjeriti kroz činjenicu da je tijekom ove i protekle godine u ukupno tri slučaja podnesena kaznena prijava zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom protiv ukupno četiri osobe", objašnjava.

Na pitanje postoje li paramilitarne skupine, kako ih je nazvao premijer, odgovara: "Sve te informacije koje imamo o osobama, o pojedincima ili skupinama od kojih može prijetiti opasnost, analiziramo, procjenjujemo i s njima operativno postupamo.“

Radikalizacije ima, ali ne treba je tražiti u nacionalnim okvirima

Složio se da radikalizacije, odnosno procesa širenja radikalnih ideologija ima. "Prije svega, njega ne trebate tražiti u nacionalnim okvirima. Živimo u dobu globalne komunikacije, informacije. Mladi ljudi se putem interneta, internet mreža, komunikacijskih platformi i tehnologija sporazumijevaju s istomišljenicima diljem svijeta. Tako da se ta radikalizacija nikako ne može smatrati u nacionalnim okvirima već je treba promatrati dosta šire", objasnio je.

Priveden prosvjednik Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Na pitanje koji su to ciljevi u pozadini, ako nisu samo, na primjer, rušenje Vlade, kazao je: "Pa gledajte, tu se javljaju razni ideološki okviri, jesu li to okviri lijevog ekstremizma, desnog ekstremizma, radi li se o nekom vjerskom fundamentalizmu? Postoji značajna pojava tkz. QAnon ideologije koja vuče svoje korijene iz SAD-a koja u značajnoj mjeri prihvaća teorije zavjere pa ih kombinira s drugim ideološkim okvirima. Dakle, to su neki okviri koji su zajednički svima, cijelom svijetu."