TRAŽENA INOVACIJA

'Jedač plamena' mladog Osječanina traži čak i NASA

05.11.2014 u 21:07

Bionic
Reading

Osječanin Marko Pinjuh ima 22 godine i student je treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. I dok se na prvi pogled ni po čemu ne izdvaja od svojih kolega, riječ je ipak o posebnom mladiću, jer se samo on može pohvaliti inovacijom zbog koje mu je suradnju ponudila čak i NASA.

Marka je prošlog tjedna na svjetskom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj osvojio srebro za svoj vakuumski motor 'Jedač plamena', piše Glas Slavonije. Riječ je o motoru koji omogućava uštedu energije za 40 posto, a, između ostaloga, poseban je i po tome što je njegova montaža moguća na već postojeće sustave grijanja.

'Prišli su mi s ponudama za poslovnu suradnju Austrijanci, Nijemci... te su bili prilično razočarani kada sam im rekao kako sam već u pregovorima za svoju inovaciju s jednom drugom 'kompanijom'. Uvjeravali su me da mi sigurno mogu dati bolju ponudu, ali morao sam ih odbiti. Naime, za moj 'Jedač plamena' interes je pokazala i NASA, što je u svakom smislu teško nadmašiti. Nedavno su me kontaktirali i ostao sam iznenađen.

Najprije sam od njih dobio e-mail i mislio sam da je riječ o kakvoj šali pa sam zatražio neku potvrdu autentičnosti i - dobio je! Objasnili su mi kako traže tehnologiju koja bi osigurala 20 godina dug boravak u svemiru jednog njihovog satelita. Poslali su mi nacrte njihove tehnologije koju planiraju koristiti za satelit i objasnili mi kako su zainteresirani za bilo kakvo poboljšanje koje im mogu osigurati. Malo je za reći koliko sam ponosan' kaže Marko.