Jean-Paul Goude: Svoje sam najbolje radove ostvario s Grace Jones!

Jean-Paul Goude: Svoje sam najbolje radove ostvario s Grace Jones!

06.03.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Posjet retrospektivnoj izložbi Jean-Paul Goudea u Parizu bilo je za mene izvanserijsko iskustvo. Pogledajte fotografije s impozantne izložbe suvremenog umjetnika koji smatra da je jedno od njegovih najvećih ostvarenja upravo rad s Grace Jones.

Nedavno sam se zaustavila u Parizu na svega nekoliko sati, no sasvim dovoljno da popijem kavu i pojedem croissant s dragim prijateljem koji me poveo u Louvre na retrospektivnu izložbu velikog Jean-Paul Goudea

Jean-Paul Goude je grafički umjetnik, ilustrator, fotograf i redatelj. Rođen je 1940. u Saint-Mandéu.

Puna četiri desetljeća involviran je u svijet mode za koji je napravio nebrojene reklamne kampanje između ostalih najvažnije su one za Perrier, Citroën, Chanel i poznatu parišku galeriju Lafayette
Sve je započelo 60-ih godina prošlog stoljeća kada je dobio poziv iz Esquirea za koji je radio punih deset godina.
Goude je oduvijek znao uhvatiti trenutak vremena u kojem je živio, istovremeno dajući mu besmrtnost. To nam najbolje demonstriraju legendarne fotografije koje je uradio za Grace Jones, svoju dugogodišnju muzu s kojom ima i dijete. Jer koliko je god "stara dobra" Grace Jones poznata po svojoj glazbi, toliko je i prepoznatljiva po svom vizualnom identitetu i odličnim video uradcima kojima je mnogo doprinio upravo Jean-Paul Gaude.

O svojem odnosu s Grace jednom je izjavio:

'Upoznao sam je '77- ili '78. godine. Bilo je to razdoblje dekadencije. Ljudi su još uvijek uzimali puno droge. Postao sam dijelom njezina života. Stalno smo izlazili plesati u Studio 54. Grace je postala moja opsesija i sve što smo radili, radili smo zajedno. Oboje smo imali svoje trenutke slabosti, a kada mi je obznanila da je trudna, nisam imao namjeru ostati s njom. Jednostavno nisam bio sretan s njom. Kada je dobila bebu i ja sam postao nekako mekan i nježan. U to sam vrijeme počeo pisati svoju knjigu "Jungle Fever" da bi ostao razuman. Stvari su postale jako loše i morao sam napustiti Grace. No, svoje najbolje radove ostvario sam upravo s njom i još uvijek smo dobri prijatelji. Ona je super.'

Grace Jones je i središnja ličnost izložbe pod nazivom Goudemalion koja se održava od 11. studenog 2011. do 18. ožujka 2012. u sklopu muzeja Louvre u Parizu. U slučaju da vas ovih dana put odvede u Pariz, nikako ne propustite ovu izložbu.
Svojevrsna je to into/retrospektiva Goudeovog rada u posljednjih 40 godina i jedna je od najimpozantnijih ovog tipa koja sam vidjela u životu. Dizajnirana je kao ogromna instalacija prepuna kronološki prikazanih crteža, raznih objekata i fotografija.

Godine 1989. za 200-tu godišnjicu Francuske revolucije, francuska vlada mu je povjerila da osmisli veliku procesiju na Champs Elyseesu, što je jako doprinijelo njegovoj popularnosti.

Napravio je i mnoge reklamne kampanje za Chanel. Meni je osobno najdraži film koji je 1990. režirao za muški parfem Chanel Egoist za koji je dvije godine kasnije izjavio: 'Mislim da je to moj najbolji film, mislim moj najbolji oglasni film.'


2001. postao je umjetnički direktor u reklamnoj kampanji za poznate pariške galerije Lafayette, o čemu je rekao: 'Htio sam ići protiv općeg trenda, svega što se moglo vidjeti u tom trenutku'. Njegovi oglasi su puni sreće i svježine baš poput Laetitie Caste koja je u tom trenutku bila The model.

Pogledajte i video zapis s izložbe Goudemoulion