KARAMARKO U NEZNANJU

Je li šef SOA-e došao u Banske dvore po otkaz?

04.02.2016 u 14:15

Bionic
Reading

U Banske dvore stigao je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Dragan Lozančić, o čijoj se smjeni već naveliko govori i piše u medijima posljednjih dana, no razlog njegova dolaska zasad je nepoznat široj javnosti, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko čak je novinarima pred zgradom Vlade ustvrdio kako ni ne zna da je Lozančić došao na Markov trg

HRT je u Dnevniku objavio da će Lozančić u petak sigurno biti smijenjen, ali informacija im nije službeno potvrđena.

Predsjednica je, podsjetimo, zatražila Lozančićevu smjenu, nezadovoljna jer smatra da je trebala biti, a nije bila obaviještena da je u kontaktu sa Zdravkom Mamićem koji je tada bio pod mjerama nadzora tajne službe.

Lozančić je, i to valja podsjetiti, već bio na razgovoru kod Oreškovića, a još je prije nekoliko dana iz Banskih dvora najavljeno da će ta smjena 'ići brzo' i da je zamjena već u pripremi.

Orešković je početkom tjedna pohodio Grabar Kitarović, a premda u služebnom priopćenju s Pantovčaka o tome nije bilo ni riječi, nagađa se da su premijer i predsjednica razgovarali i o Lozančićevoj smjeni.

Naime, za smjenu šefa SOA-e predsjednica treba i premijerov supotpis, a s Pantovčaka se tvrdilo da je Lozančić odgovoran i jer su navodno transkripti predsjedničinih razgovora s Mamićem završili i u rukama tadašnjega premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića

Mamić je pak, podsjetimo, navodno organizirao rođendan Grabar-Kitarović, a bio je i među 'uglednicima' na inauguraciji predsjednice.

Lozančić je na mjestu šefa SOA-e naslijedio Josipa Buljevića, koji je danas ministar obrane, a na tu je funkciju stigao s Pantovčaka gdje je bio savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost.