PRILIKA KAKVA SE NE PROPUŠTA

Je li nam Orešković slagao kad je rekao da neće na izbore?

27.07.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Iako je tehnički premijer Tihomir Orešković nedavno najavio kako izlazi iz politike te kako neće biti kandidat na parlamentarnim izborima, istovremeno intenzivira svoje aktivnosti pa svaki dan obilazi poduzeća, posjećuje županije ili prima građane, predstavnike tvrtaka, udruženja ili organizacija, pa se čini kako je ipak u svojevrsnoj predizbornoj kampanji. Testira li Orešković vlastitu popularnost te postoji li šansa da ipak krene u izbore ili da javnu podršku nekoj opciji, za tportal su analizirali Smiljana Leinert Novosel, komunikologinja sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti te politički komentator Davor Gjenero

Podsjetimo, Orešković je, najavivši svoj izlazak iz hrvatske političke arene, kazao kako je Most bio vrlo korektan i konstruktivan partner u Vladi te kako ima odlične odnose s Božom Petrovom, s kojim, kako je rekao, ima dosta zajedničkih stavova koji nude nešto novo, a osnovni je taj da treba primarno štititi hrvatske nacionalne interese.

U žiži i pod lupom javnosti

Profesorica FPZ-a i stručnjakinja za komunikologiju Smiljana Leinert Novosel u razgovoru za tportal najprije se ogradila budući da je vrlo važno znati koje su ovlasti tehničke vlade i tehničkog premijera, odnosno što oni moraju, smiju i ne smiju raditi u tehničkom mandatu, no ističe kako Orešković vrlo dobro stoji na listi najpopularnijih hrvatskih političara, u žiži je interesa javnosti te, kako ističe naša sugovornica, čini se kako neizravno radi i pomaže rastu rejtingu stranaka desnog centra.

'Vrlo je važno zamijetiti kako je Orešković pod lupom javnosti, ali i pojedinih stranaka koje prate svaki njegov korak osobito nakon izbijanja skandala vezanog za njegovo ljetovanje u Vili Costabella u vlasništvu MUP-a i računa koji je pritom napravljen. Tehnički premijer je očito nečija meta, bilo onih koji mu spočitavaju, bilo onih koji smatraju kako je on započeo dobar posao', kazala je Leinert Novosel naglasivši kako je Orešković iznimno popularan kod birača koji naginju opcijama desnog centra

Mudro opipavanje bila

'Mudro je, pak, kako formalno nije ušao u predizbornu kampanju, no ne bih se čudila da u konačnici uputi svoje mišljenje i preporuku potencijalnim biračima. Čini se kako njegovi posljednji potezi nisu slučajnost, već odlično planirana strategija, osobito što Orešković zna za svoju popularnost među biračima sklonim desnom centru. On, zapravo, svojim izjavama i potezima podjednako koristi HDZ-u i Mostu, a u njegovom slučaju radi se o klasičnom prelijevanju imidža', zaključila je sugovornica još jednom podsjetivši na obaveze tehničke vlade kojoj je neizglasano povjerenje i mogućnost da je Oreškovićeva aktivnost u posljednje vrijeme ipak tek tehnički posao.

Politički komentator Davor Gjenero ističe kako ga čude Oreškovićeve izjave o neizlaženju na izbore budući da su oni proces i legitimiziranje političkog poretka na temelju kojih se gradi država, za to je tehnički premijer pokazao interes.

Stranka na tanjuru

'Most je ponudivši Oreškoviću poziciju nositelja liste u 1. izbornoj jedinici bio logičan potez te stranke jer im je on itekako potreban, a sama stranka preko njega može ojačati svoju poziciju. Orešković je meni vrlo zanimljiva pojava u domaćoj političkoj areni jer se konačno pojavila ozbiljna osoba koja je sama sebe ocijenila kao fiskalnog konzervativca i političkog centrista i stoga bi za našu političku scenu bio dobro da tehnički premijer definira nišu u kojoj će se pozicionirati pristaše tog smjera, ali i kako bi se vidjelo ima li Hrvatska kapaciteta za konzervatizam kakav promovira Orešković', mišljenja je analitičar.

Gjenero ističe kako je Most shvatio kako na političkoj sceni više ne može nastupati moralistički već se mora negdje politički pozicionirati i upravo stoga je Orešković itekako potreban mostovcima.

'Orešković je sa svojim savjetnikom Stjepom Bartulicom markirao prostor za tu političku opciju i ima volje i talenta, uz neke male nedostatke. Tehničkom premijeru nikako se ne može poreći gospodarska potkovanost i volja te pokazani talent za politiku. Uostalom to je pokazao već prvih dana kada je podržao i kreirao zajedničku inicijativu susjednih zemalja u vrijeme prvih valova emigranata, za razliku od prošle vlade koja nije činila ništa na gotovo svim poljima. Orešković je prepoznao partnere i partneri su prepoznali njega, no on mora biti svjestan toga da je dobio stranku na tanjuru i kako takvu priliku više neće imati', zaključuje Gjenero.