THE NEW YORK TIMES:

Je li Hrvatska ušla prerano u EU?

24.07.2013 u 13:29

Bionic
Reading

New York Times objavio je reportažu iz Hrvatske, u povodu našeg nedavnog ulaska u Europsku uniju, u kojoj se naglašava kako se 'mnogi pitaju nisu li ušli prerano u EU'

New York Times svoju reportažu iz Hrvatske započinje navodeći iskustva Jadranke Boban Pejić, 'koja vodi tvrtku za proizvodnju organske hrane' koja govori o tome kako je 'ponekad potrebno podmazati rasklimane kotače hrvatske birokracije' te je zbog toga dogovorila kako će 'sa strane davati povrća u vrijednosti od 130 eura za suprugu carinika'. To je samo jedan od primjera korupcije s kojom se susrela Boban Pejić vodeći tvrtku Biovega. Ova poslovna žena za NYT kaže da je 'u Hrvatskoj korupcija posvuda pa i ako se želiš pošteno ponašati, često nemaš izbora'. I zbog toga 'Hrvati nisu još spremni za Uniju', s obzirom na 'oluju novih pravila i propisa za koje se nisu imali vremena pripremiti pa je sada kaos', objašnjava Boban Pejić.

Nakon toga NYT podsjeća na ulazak Rumunjske i Bugarske, 'koje se i danas muče s nestabilnim vladama i korupcijom' te konstatira kako se 'neki plaše da će to biti sudbina i Hrvatske', odnosno sudbina 'slabe rubne zemlje.'

'Mnogo toga ovisi o uspjehu Hrvatske, slažu se analitičari i dužnosnici EU-a, napose može li pokazati drugim zemljama Balkana, uključujući Srbiju i Crnu Goru, da je budućnost regije devedesetih razorene ratom u Uniji', piše NYT, ali dodaje da je 'među Hrvatima ima veliki manjak entuzijazma za članstvo u EU' pa mnogi kažu kako je sudbina Hrvatske da 'postane provincija Austrije ili Njemačke'.

Citira se i predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumu Chakrabartija koji ističe da se 'Hrvatska očito treba još pozabaviti korupcijom', a u tom se kontekstu podsjeća i kako je bivši premijer Ivo Sanader 'osuđen na 10 godina zbog primanja mita'. Citira se i Jelena Berković iz GONG-a, koja izjavljuje da 'nije uvjerena kako se politička kultura promijenila niti da se nadležne institucije u potpunosti bave borbom protiv korupcije'.

Postavlja se i pitanje hoće li Hrvatska 'biti u stanju dobro iskoristiti 14 milijardi eura koje bi mogla dobiti od Unije od 2014. do 2020.', s obzirom na to da predsjednik EBRD-a Chakrabarti izjavljuje za NYT da 'hrvatska ekonomija ostaje nekonkurentna i pod kontrolom vlade, dok je tržište rade previše rigidno, a privatizaciju je potrebno ubrzati'. 'Čini mi se da nisu dobro koliko su trebali posložili strategiju', zaključuje prvi čovjek EBRD-a.

Onda se citira Ružu Tomašić, opisanu kao 'glasnu desno orijentiranu političarku', koja također ponavlja da Hrvatska nije bila spremna ući u EU te da je Hrvatska 'trebala ući visoko uzdignute glave, s fantastičnom ekonomijom i izvozom, s malom nezaposlenošću, da se vidi kako donosimo nešto, a ne ovako – kao da tražimo milostinju'.

Za kraj, NYT navodi apsurde koji u svakodnevnom poslovanju proizvodi i borba protiv korupcije. Ističe se kako je ministar financija Slavko Linić nedavno baš zbog toga 'otpustio devet visokopozicioniranih poreznika' te uvjerava kako je vlada 'vrlo jasna u tome da će se boriti protiv bilo kakve korupcije'. No to je sve i dalje značilo zastoj na granici za poslovnu ženu Jadranku Boban Pejić, čije je organsko povrće ovoga puta čekalo na granici – jer nije bilo službenika koji bi obradio papirologiju.