BIZARNA KARTA SVIJETA

Je li Hrvatska i u čemu bolja od drugih?

12.01.2014 u 17:48

Bionic
Reading

U Indiji se snima više filmova nego igdje drugdje. Somalija ima najviše pirata na svijetu, Kina ispuhuje najviše CO2 plina i ima najviše obnovljive energije, Turska je vodeća u proizvodnji marelica, a Slovenija ima najviše casina na 1000 stanovnika

Svaka zemlja po nečemu je prva u svijetu... Ili točnije, skoro svaka, ako je suditi po zabavnoj i ne osobito točnoj karti svijeta koja je nedavno objavljena na web stranici Doghousediaries.

Površno skupljajući podatke po internetu, autori su tražili zanimljivu karakteristiku ili dvije po kojima je svaka pojedina država u ovom trenutku apsolutni predvodnik na planetu. Tako je Brazil predstavljen kao vlasnik najviše svjetskih titula prvaka u nogometu, a Australija kao zemlja sa najviše smrtonosnih životinja i broju melanoma na 100 tisuća stanovnika. SAD ima najviše Nobelovih laureata i ljudi koje je ubila kosilica za travu. Japan predvodi po broju robota, Kazahstan po količini urana, a Rusija po broju malina i nuklearnih bojevih glava.

A mi, a mi? Nažalost (ili možda na sreću), čini se da tvorci mape koji, uzgred, nisu pretjerano marili za činjenice i logiku, nisu uspjeli pronaći karakteristiku po kojoj bi Hrvatska u svijetu bila ispred svih. Ona ne vodi po obrazovanju kao Danska, ali ni po proizvodnji opijuma kao Afganistan. Nema najskuplji internet kao Centralnoafrička Republika niti najbrži ekonomski rast kao Vijetnam.

No zato se pronašlo ponešto za hrvatske susjede. Slovenija, kako smo već rekli, navodno ima najviše kockarnica po glavi stanovnika. Bosna i Hercegovina, pak, 'najviše mina' (diskutabilan podatak), a Srbija je istaknuta kao najbolja u vaterpolu, i to samo po kriteriju broja medalja na svjetskim prvenstvima - s tim da su joj pridodata i odličja Jugoslavije te države koja se zvala Srbija i Crna Gora.

Kako je ispala karta Doghousediariesa, možete pogledati OVDJE.