ograđuju se

Je li grb s bijelim poljem doista novi grb cijele hrvatske dijaspore? Izgleda da nije

19.02.2019 u 11:54

Bionic
Reading

Nakon što je izvjesni Frank Bilaver svečano objavio kako su hrvatski iseljenici 10. veljače izglasali službenu zastavu i grb hrvatske dijaspore, pitanje je na koga se sve odnosi ta odluka. Hrvatski svjetski kongres ne zna ništa o tome, a Hrvatska matica iseljenika nije dobila nikakvu obavijest o novom grbu i zastavi hrvatskog iseljeništva

'Na sastanku hrvatskih iseljenika u Clevelandu na Stepinčevo 10. veljače 2019. godine odlučeno je i jednoglasno prihvaćeno kako će izgledati zastava i grb hrvatske dijaspore', objavio je na Facebooku istaknuti član sjevernoameričke hrvatske iseljeničke zajednice.

Pritom je pozvao 'sve hrvatske ustanove, crkve, škole, klubove i druge organizacije u iseljeništvu da uz službenu zastavu RH istaknu zastavu hrvatske dijaspore'.

'Prijedlog fra Joze Grbeša bio je da to bude povijesna hrvatska zastava, što je jednoglasno prihvaćeno. Danas dajemo do znanja svim institucijama u hrvatskom iseljeništvu (dijaspori) da i mi, kao i svaka druga županija u RH, imamo svoju zastavu te grb. Zahvaljujem svima i šaljem Ministarstvu uprave, predsjednici, predsjedniku Sabora i predsjedniku Vlade RH radosnu vijest o službenoj zastavi hrvatske dijaspore', piše Bilaver.

Da za službeni grb nije izabran povijesni hrvatski grb s prvim bijelim poljem, što mnoge evocira na NDH, iako se koristio znatno prije Drugog svjetskog rata te takav grb krasi i krov crkve sv. Marka u Zagrebu, nitko ovoj vijesti ne bi pridavao osobitu pozornost.

No, pitanje je je li doista riječ o službenom znakovlju hrvatske dijaspore razasute po cijelom svijetu? Hrvatski svjetski kongres (HSK), koji slovi kao krovna organizacija hrvatske dijaspore, ograđuje se od ove inicijative i odluke.

  • +15
Hrvatski iseljenici kod Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'HSK nema utjecaja na pojedine skupine i stoga to što najavljuje g. Bilaver nije u dogovoru s HSK-om. Kako u srpnju imamo Godišnju skupštinu u Mostaru, na njoj će biti riječi i o takvim idejama', kaže predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo za tportal.

Ni Hrvatska matica iseljenika nije dobila nikakvu obavijest o postojanju unificiranja službenog znakovlja hrvatskog iseljeništva.

'Hrvatsko iseljeništvo živi širom svijeta i djeluje kroz različite oblike okupljanja, poštujući zakonsku regulativu zemalja življenja i djelovanja. Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te o zastavi i lenti predsjednika Republike definira načine korištenja obilježja RH. Slijedom navedenog, Hrvatska matica iseljenika ni na koji način ne utječe na korištenje obilježja udruga Hrvata izvan RH', poručuju.