TRAŽE SE DOKAZI

Je li Chavez još uvijek živ?

17.01.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Venecuelanski oporbeni vođa Henrique Capriles zatražio je u srijedu dokaz da je živ oboljeli predsjednik Venecuele Hugo Chavez, kojeg javnost nije vidjela ni čula od operacije karcinoma na Kubi prije pet tjedana

Chavezov potpis viđen je u srijedu u odluci o imenovanju novog ministra vanjskih poslova, objavljenoj u vladinim službenim novinama.

'Ako predsjednik Republike može potpisivati odluke, pozivam ga da se pokaže', rekao je Capriles na svojoj inauguraciji za novi mandat guvernera države Miranda.

'On bi trebao reći što nam se sve događa u vladi jer ono što imamo u Venecueli je loša vlada', poručio je Capriles.

Dužnosnici kažu da je zdravlje 58-godišnjeg Chaveza poboljšano unatoč teškom stanju nakon četvrte operacije 11. prosinca u Havani.

Brojni građani Venecuele sumnjaju, međutim da Chavez umire ili da se neće moći vratiti aktivnom obavljanju svoje dužnosti, nakon 14-godišnje vladavine Venezuelom koju je uveo u socijalizam i nadzirao gotove sve segmente upravljanja gradeći kult ličnosti.

Nagađanja o zdravstvenom stanju Chaveza raspirila je pojava njegovog potpisa pri čemu se postavlja pitanje je li predsjednik odluku potpisao u bolničkoj sobi na Kubi ili su se možda njegovi dužnosnici koristili njegovim skeniranim potpisom.

Ako Chavez odstupi s dužnosti ili umre, što bi dovelo do izbora, Capriles bi se vjerojatno ponovno borio na izborima za predsjednika nakon poraza u listopadu prošle godine. Težak protivnik bio bi mu Chavezov nasljednik, potpredsjednik Nicolas Maduro.

Chavezu je karcinom dijagnosticiran u području zdjelice sredinom 2011.